Ünnepélyes alapkőletétellel veszi kezdetét a várpalotai Zich

Ünnepélyes alapkőletétellel veszi kezdetét a várpalotai Zichy-kastély és a Trianon Múzeum fejlesztése

A Trianon 100 nemzeti emléknapot megelőzően, 2020. május 29-én, 11:00 órakor rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében a várpalotai Zichy-kastély – Trianon Múzeum (GINOP-7.1.1-15-2017-00030) turisztikai fejlesztés alapkőletételi ünnepségét. A rendezvényen Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette a Nemzeti Kastélyprogramot és a Nemzeti Várprogramot. Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos bemutatta a várpalotai Zichy-kastély történetét, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pedig beszélt a Zichy-kastély fejlesztéséről. Dr. Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke bemutatta az új kiállítás koncepcióját. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az ünnepélyes alapkőletétel alkalmából megjelent vendégeket. Az alapkövet Dr. György István államtitkár, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Glázer Tamás ügyvezető igazgató, Szabó Pál Csaba elnök, Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője és Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja jelenlétében helyezték el. 

A várpalotai Zichy-kastély felújítása 463.550.000 forint Európai Uniós forrásból valósul meg a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében. A program célja, hogy a műemlék helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is egyedülálló, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg hazánkban.  Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a 2020. május 29-ei ünnepélyes alapkőletételen elmondta: a magyar várak és kastélyok megújítása történelmi adósságunk, amelynek megfizetésére nem tartozásként, hanem befektetésként tekinthetünk. A Miniszterelnökség által koordinált Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 19 kastélyunk és 15 várunk, összesen 60 milliárd forintból nyeri vissza régi szépségét, ezzel pedig napjaink turisztikai igényeit is kielégítő kulturális és szabadidőközpontok jönnek létre az ország minden részében – hangsúlyozta az államtitkár. Dr. György István hozzátette: ezek a „történelmi szabadidőközpontok” vonzerejükkel hozzájárulnak a környék gazdaságának élénkítéséhez, a munkahelyteremtéshez és a vendéglátás fejlődéséhez. A program keretében a békediktátum megkötésének 100. évében kezdődhet meg a Trianon Múzeumnak otthont adó Zichy-kastély megújítása, amely a nemzeti emlékezet és összetartozás egyik legfontosabb jelképe.


„Nincs olyan nemzet, amely hasonló csonkítást túlélt volna; az ország elvesztette területeinek kétharmadát, ám az egykor végzetesnek tűnő seb ellenére száz év után azt tudjuk mondani, hogy Magyarország ma erősebb, mint valaha volt az elmúlt évszázadban. De nincs az a gyógyír, ami az embermilliókat ért igazságtalanságot végleg feledtetni tudná, így az igazságérzet és a történelem áldozatai iránt érzett együttérzés megköveteli, hogy ne hagyjuk kihunyni az emlékezés lángját.  Ezért is bízom benne, hogy a most elkezdődő komplex felújítási munkálatoknak köszönhetően hamarosan egy európai vonatkozásban is egyedülálló turisztikai célpont nyithatja meg itt újra kapuit, amely méltán válhat a kül- és belhoni magyarság közös emlékezetének ékkövévé” – hangsúlyozta az államtitkár. 
Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos bemutatta a várpalotai Zichy-kastély történetét. A miniszteri biztos kiemelte: a Nemzeti Kastélyprogram keretében nemcsak az épületek felújítása, de teljes újjászületésük is megvalósul. A kastélyok fizikai rehabilitációján túl fontos cél az épületek szellemi megújulása is, így van ez a várpalotai kastély esetében is, amelyben Magyarország egyetlen Trianon Múzeuma működik – mondta el Dr. Virág Zsolt. A műemléket a gróf Zichy család 1722 és 1725 között emelte barokk stílusban, kápolnáját 1727-ben szentelték fel. 1853-ban házasság révén gróf Waldstein János tulajdonába került az épület, aki az 1830-as években gróf Széchenyi István szűkebb baráti köréhez tartozott, közös keleti utazásukról mindketten beszámoltak naplóikban. Waldstein igen sokat tett a folyószabályozás és a vasútépítés előmozdítása terén, de tudomány- és művészetpártolásáról is közismert volt. Birtokossága idején híres természetrajzi, érem- és régiséggyűjtemény, valamint képtár volt a kastélyban. 1860-ban az épület leégett, ekkor a gróf a korszak egyik legtehetségesebb építésze, Ybl Miklós tervei alapján építtette újjá a rezidenciát, a munkálatok 1863-ban fejeződtek be. A kastély ekkor romantikus és historizáló díszítőelemeket kapott – mondta el a kastélyról a miniszteri biztos. Később a kastély a gróf Sztáray, majd ismét a gróf Zichy, végül a gróf Witzleben família tulajdonába került, 1913-ban pedig a Magyar Királyi Honvédkincstár vásárolta meg. Ezt követően hosszú évtizedekig a katonaság használta az épületet – ismertette Dr. Virág Zsolt.
Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szólt arról, hogy a kastély fejlesztésének keretében létfontosságú állagvédelmi és felújítási célú beavatkozások valósulnak meg. Ennek egyik központi eleme az épület új fűtési rendszerének kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a múzeum főszezonon kívül, ősztől tavaszig is fogadhasson látogatókat, hangsúlyozta a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Glázer Tamás elmondta: további fontos feladat a helyszín látogatóbarát szolgáltatásainak infrastrukturális feltételeinek megteremtése, vagyis az ajándékbolt, a ruhatár, a kávézó kialakítása, az akadálymentesítés és a rendezvényterek létrehozása a kastélyépületben.  A fejlesztés hozzájárul a Múzeum látogatóforgalmának négy évszakossá tételén keresztül Várpalota és térsége turizmusának élénkítéséhez, turisztikai kínálatának láthatóbbá tételéhez a Kárpát medencében mondta el Glázer Tamás. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a felújítás ideje alatt a Múzeum zárva tart, a fejlesztést követően azonban megújult tartalommal és korszerűsített terekkel várja vissza a látogatókat. 

Dr. Szabó Pál Csaba kuratóriumi elnök elmondta: 2020-ban a magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb, legfontosabb és leghatásosabb intézménye a Trianon Múzeum. Enélkül az unikális múzeum nélkül ma valószínűleg másképp beszélnénk a külhoni magyarokról és a kárpát-medencei magyar integráció esélyeiről – közölte az elnök. Dr. Szabó Pál Csaba hozzátette: a Zichy-kastély és a Trianon Múzeum egyedisége jelen projekt fejlesztéseivel tovább erősödik. A fejlesztés eredményeként a jövőnek megőrzött, felújított, rendezett környezetű épületben olyan különleges kiállítóhely jön létre, amely modern látásmódjával, innovatív tartalmi, technikai elemeivel, szolgáltatásaival nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét, és kuriózumnak számít a hazai kiállítóhelyek között. A Trianon Múzeum méltán tarthat számot komoly látogatói érdeklődésre, érdemben gazdagítva ezzel a térség idegenforgalmi kínálatát – emelte ki a kuratórium elnöke.
Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője megerősítette, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megújuló műemlékek közül a Zichy-kastélynak kivételes küldetése van. Hiszen itt működik a Trianon Múzeum, és a jövőben is itt fog működni azzal az új kiállításban megvalósuló multimédiás „Trianon-életfával”, amely 15 millió magyar számára hirdeti a nemzeti összetartozást – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.
 

Retro Design Center Szentendre