III. Richárd elindult

III. Richárd elindult

Hétfőn elkezdődött a III. Richárd próbaidőszaka egy hosszú olvasópróbával. Andrei Şerban feleségével és állandó alkotótársával Daniela Dima-val érkezett hozzánk, hogy megrendezze a Radnóti egyik várva várt előadását, amit február 18-án mutat be a színház. A világhírű, román származású amerikai rendező 1969 óta él New Yorkban, és Európától Ázsiáig dolgozott a világ majd’ minden táján.


2010-ben rendezett először Magyarországon, a Nemzeti Színházban állította színpadra a Három nővér című előadást. Alföldi Róbertet és László Zsoltot most a Radnótiban mint régi ismerősöket üdvözöl. Alföldi Róbert játssza majd a címszerepet. Az előadás támogatója a Zikkurat Színházi Ügynökség, segítségükkel valósul meg, hogy talán a legkisebb színpadok egyikén kerül a III. Richárd bemutatásra, és talán Şerban sem rendezett mostanában ilyen kis térben. Şerban azzal indította az olvasópróbát, hogy nem szereti a hosszú asztalokat, s ahogy itt ilyen sokan ülünk, olyan, mintha egy monumentális Cecil B. DeMille produkció készülne. Szerinte az asztaloknál csak enni jó. Miután mindenkit megismert, mesélt a munkamódszeréről és Shakespeare-ről és általában a fordítások anomáliáiról. Vas István fordítását Závada Péter dolgozta át, elmondása szerint nem modernizálta azt, hanem az apró változtatásokkal azt akarta elérni, hogy mai érzetet keltsen a szöveg, meghagyva a teljes költőiségét és a jambikus verselését.

Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? „Ki torzult, félig-kész és idő előtt / Küldettem el e lélegző világba, / Bénán s idétlenül, hogy a kutyák / Megugatnak, ha bicegek előttük” – jellemzi önmagát Richárd, mégis: híres „torzsága” ellenére nincs akadály előtte – bárkit képes elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni. Kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Hamlet után övé a leghosszabb Shakespeare-szerep a maga 1124 sorával. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthatunk a Radnóti színpadán.
Alföldi Róbert

Şerban a legendás Peter Brook tanítványa, asszisztense volt, és a tőle eredeztetett inspirációval dolgozik a színpadon. “Bármihez nyúljunk is, jelen idejűnek kell lennie.” Nem politizál, soha nem is csinált politikai színházat, ugyanakkor kérdésfeltevéseivel érintette a Trump-jelenséget az amerikai társadalomban. A színház évados kiadványában a vele készült interjúban kimondta az ehhez tartozó lezáró mondatot, miszerint “A színház soha nem volt képes megváltoztatni a társadalmat, illúzió az ellenkezőjét gondolni. Ha az előadásaimnak politikai üzenete van, az kizárólag a sorsnak köszönhető.” Ugyanitt hatalmas kihívásnak nevezte a III. Richárd színpadra állítását.

Fotók : Dömölky Dániel

Guba Rózsa's art dolls - doll museum