26. Vértesszőlősi Mesterkezek

26. Vértesszőlősi Mesterkezek

XXVI. Vértesszőlősi Mesterkezek kiállítás

Az idei évben már 26. alkalommal kerül megrendezésre a Vértesszőlősi Mesterkezek kiállítás. 2018. augusztus 14-e és 20-a  között ismételten a falu ügyes kezű alkotói vesznek részt, akiknek a számuk évről évre egyre gyarapszik.
26. Vértesszőlősi Mesterkezek A kiállítás ötletadója több, mint negyed évszázada Lepkó Ilona volt , mely kezdeményezés azóta is sikeresen működik a falu életében. Az első rendezvényen 1992-ben közel 40 szorgos kezű ember készült a munkáival emelni a rendezvény színvonalát. A kiállítás tárgyai igen színesek, hiszen rengeteg különböző festmény, kézimunka, baba vagy például fafaragás is érkezik évek óta a kiállításra. A szervezők büszkék a helyi kötőklub asszonyainak a bemutató darabjaira is, mivel már évek óta készülnek a szebbnél-szebb portékáikkal.
Az idei évben Marozsyné Guba Rózsa babakészítő népi iparművész lesz a művelődési ház díszvendége, aki a település több évszázados múlttal rendelkező szlovák – magyar nemzetiségi hagyományait és népviseleteit előzetesen felmérve elkészítette és bemutatja a Vértesszőlőshöz kapcsolódó népi viseleteket. Jelenleg Szlovákia jelentős népviseleteit dolgozza fel makettszerű alkotásaival. Marozsyné Guba Rózsa - 1951-ben született az Alföldön (Magyarország). 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit.  Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig , valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Jelenleg Szlovákia jelentős népviseleteit dolgozza fel , valamint  a Dunamenti kiemelkedő jelentőségű  német, osztrák viseleteket és történelmi , Monarchia korabeli ruházatok, történelmi figurák és viseletek makettszerű megjelenítésén dolgozik.
Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos "államközi" ajándék részét képezték a 80-as években, így megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.
szlovák népviselet babaA szervezők sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt az idei XXVI. Vértesszőlősi Mesterkezek kiállításra. A kiállítás munkanapokon 10 – 18 óráig illetve augusztus 20-án 14 – 17 óra közt látogatható a Vértesszőlős , Templom utca 75. címen található Közösségi Házban. Nyitó ünnepség 2018. augusztus 14-én, 17 órakor.

Guba Rózsa's art dolls - doll museum