„Teljesség felé” - Hamvas Napok Balatonfüreden

„Teljesség felé” - Hamvas Napok Balatonfüreden

Ráolvasással, kötetbemutatókkal, előadással, borkóstolóval idézik meg a „lélek harmóniáját” kereső Hamvas Béla és kortársa Weöres Sándor szellemét a Hamvas Napok keretében Balatonfüreden. 
A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjára, a rendkívüli műveltsége ellenére húsz évet fizikai munkásként dolgozó, saját korában agyonhallgatott, máig szélsőségesen megítélt kultikus íróra, Hamvas Bélára emlékeznek meg Balatonfüreden. A szellemóriás hagyatékát őrző, ápoló balatonfüredi Hamvas Béla Asztaltársaság idén is megrendezi a hagyományos Hamvas Napokat. 
Március 22-én a rendezvény nyitónapján a Tagore sétányon magyar és szlovák nyelven olvassák rá a Hamvas-hársra az író FÁK című esszéjének egy részletét. A koszorúzással egybekötött ünnepségen Szőcs Géza költő, a Hamvas Béla Asztaltársaság tiszteletbeli elnöke emlékezik meg az író filozófusról, majd Pavol Hamžík a Szlovák Köztársaság nagykövete mond köszöntő beszédet.
A Hotel Blaha Lujza különtermében bemutatják Hamvas Béla háromkötetes, monumentális beavató regényének, a Karneválnak az újraszerkesztett hiteles szövegváltozatát tartalmazó kötetét és Sarepta című esszénaplóját, melyet a „segédmunkási-raktárosi száműzetése” alatt írt Inotán és Tiszapalkonyán. A legújabb kötetekről Palkovics Tibor filozófus, Hamvas Béla hagyatékának gondozója és Stamler Ábel vallástudós beszélget. 
A 30 éve meghalt Weöres Sándor, mesterének Hamvas Bélának ajánlotta ikonikus művét a Teljesség felé című kötetet. Ezzel a címmel tart előadást kettejük barátságáról, egymásra gyakorolt hatásáról, életművük közös vonásairól Kenyeres Zoltán Széchenyi-díjas irodalomtörténész.
19 órai kezdettel ifj. Figula János tart öt tételes borkóstolót szintén a Blaha Lujza hotelben. Az irodalmi-szellemi aláfestésről Tóth János Gergely a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színészhallgatója gondoskodik.

A kétnapos rendezvény zárásaként szombaton, többek között az évfordulós költők (Weöres Sándor, Ady Endre) megzenésített verseit hallgathatja a közönség az Anna Grand Hotelben a Misztrál együttes előadásában.
Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség – az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed. Az együttes tagjai tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét.
 

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. 1919–ben jelentek meg első irodalmi tárgyú írásai. Bölcsészdiplomája megszerzése után 1923-ban a Budapesti Hírlap és a Szózat újságírója lett. 1927-ben a Fővárosi Könyvtárban helyezkedett el könyvtárosként, ott dolgozott egészen 1948-ig. Ez életének egyik legtermékenyebb időszaka. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, munkásságát agyonhallgatták. Máig szélsőségesen ítélik meg az életművét, rajonganak érte vagy éppen elutasítják. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

 

Retro Design Center Szentendre