Szerelem az Gulág árnyékában

Szerelem az Gulág árnyékában

Hanczár János : Szerelem az Gulág árnyékában

A regény két lány, a vásárhelyi Mária, a szerző édesanyja, valamint Hanczár János debreceni nagynénje, Éva naplói alapján született. Hanczár János négy éven át írt és nemrég megjelent kötete bepillantást enged a háborút megelőző debreceni és vásárhelyi polgári életbe, a 40-es években divatos szórakozási formákba, a társasági és az egyetemi mindennapokba. Ezen kívül az olvasó tárul a világháború végén Debrecen bombázása és Hódmezővásárhely azon belül is Susán városrész szovjet megszállása.
Hanczár János Szerelem az Gulág árnyékában
A regényben, úgy, mint az a valóságban is történt, Éva férjét mindössze két hétnyi házasság után a Gulágra malenkíj robotra hurcolták el, ahonnan a feleség 12 évig várta vissza férjét. Az asszony kétszer is kiutazott a Szovjetunióba és kizárólag azért tanult meg oroszul, hogy hitvesét megtalálhassa. Bár a szerelmet meggyalázta a diktatúra, ma már a múlté a diktatórikus birodalom, a szerelem viszont él.
A kötet eddigi bemutatóinak tapasztalata szerint amellett, hogy miközben a romantikus történet megérinti a mai fiatalokat, dokumentumok kutatására alapuló ismereteket is közvetít feléjük, addig a tapasztaltabb korosztály saját emlékeinek párhuzamait találhatja meg megismerve Hanczár János Szerelem az Gulág árnyékában című regényét.

Retro Design Center Szentendre