Szentendre, Art Capital 2019

Szentendre, Art Capital 2019

Régi és új álmok
Szentendre, Art Capital 2019


Az eddig három alkalommal megrendezett Art Capital a határokon átívelő régió legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, amely Szentendrét meghatározó művészeti központként pozícionálja. Nemcsak Magyarországról vonz jelentős közönséget, de a környező országokból is – mindenekelőtt Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából.

Az idén május 25-nyíló fesztivál címe: Régi és új álmok. 

Különleges kiállítások

Az álom témájához kapcsolódóan számos képzőművészeti tárlat nyílik Szentendre belvárosában. Kiemelt – nemzetközi szempontból is jelentős – kiállításnak számít a legutóbbi Ars Electronica nagydíját elnyerő Dimitry Kawarga kinetikus alkotásokból álló, Anyag és test című projektje, amelyet az orosz alkotó személyesen installál a MűvészetMalomban. Az épület középső traktusában Nagy Kriszta Csipkerózsika halott című helyspecifikus kiállítását láthatja a közönség, az északi szárnyban pedig az osztrák Eva Schlegel In Between, illetőleg Csurka Eszter Álomcsapda című tárlatát tekinthetik meg. Az Ámos Imre – Anna Margit Múzeum alsó szintjén a Paradise City című kiállításon három művész (Kondor Attila, Schmied Andi és Osnowski Stefan) munkái a metaforaként értett város témájához, ugyanitt a felső szinten a cseh Valentýna Janů Elbűvölve című alkalmi projektje Alfred Hitchcock azonos című filmjéhez kapcsolódik. Ugyanott, az udvaron Babos Zsili Álom az álomban címmel készít helyspecifikus installációt. A Barcsay Múzeumban lesznek láthatóak a román Florin Ştefan új festményei Morpheus címmel. Első alkalommal állít ki Szentendrén Csákány István, aki korábban a kasseli Documentán is szerepelt egy installációjával – helyspecifikus kiállítása a Vajda Lajos Múzeum felső szintjén lesz látható. Ugyanott az alsó szinten Halász Péter Tamás Tripod című tárlata, az udvaron pedig Nagy Barbara Takaró című installációja várja a közönséget. A város Fő terén lévő Képtárban a Szentendrei Teátrum félévszázados történetét bemutató tárlat nyílik, a Ferenczy Múzeumban pedig Magyar szürrealizmus címmel egy nagyszabású, átfogó kiállítás az irányzat 1924-1969 közötti időszakának magyarországi műveiből.

Idén is számos kültéri kiállítás lesz az Art Capitalon. A Bizottság-ligetbe szánt public art munkák megvalósítására a szentendrei múzeum ezúttal is nyílt pályázatot írt ki – mivel a nagy érdeklődés miatt a zsűrizés hosszabb időt vesz igénybe a tervezettnél, a végleges műlista csak a hónap végén lesz nyilvános. Koronczi Endre Extrém alvás című projektje szintén szabadtéren lesz látható, ahogyan azok az egyszemélyes videófülkék is a szentendrei utcákon kapnak helyet, amelyekben a világirodalom leghíresebb álomjeleneteivel szembesülhetnek majd a látogatók.


Rendhagyó programok

A már megszokottnak tekinthető tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások mellett idén is gazdag irodalmi program várja a közönséget – mások mellett Darvasi László, Kali Ágnes, Kemény Zsófi, Péterfy Gergely, Szálinger Balázs, Szőcs Géza, Takács Zsuzsa, Zalán Tibor és Závada Péter is fellép Szentendrén. A tavaly nagy sikert aratott óriási ledfalon idén többek között Ingmar Bergman, Luis Bunuel, Tim Burton, Enyedi Ildikó, Erdély Miklós, Terry Gilliam, Jeles András, Akira Kuroszava, Christopher Nolan, Andrej Tarkovszkij és Vincent Ward filmjeit lehet megtekinteni. Az egyik leginkább várt program egy színházi előadás lesz: Az ember tragédiája című, Madách klasszikusa nyomán született előadást egy erre az alkalomra szerveződött társulat adja elő. A Sardar Tagirovsky rendezésében készülő produkció próbái már január óta folynak Szentendrén.
 

Time & Arts Lurdy ház