Retro sajtos pogácsa

Retro sajtos pogácsa

Az alábbi sajtos pogácsa receptje még abból az időből származik, amikor még javában működtek a szocialista munkabrigádok, és az év-értékelő szakszervezeti gyűlésekre szokás volt mindenféle finomságot sütni. Egy ilyen alaklomra készült az alábbi sajtos pogácsa is, és a kolléganő szívesen elhozta annak receptjét. Azóta is a családi recept-gyűjteményünk része.....
A pogácsa elkészítése előtt még néhány megjegyzés a magyarországi, vagy fiatalabb felvidéki olvasók számára:

 

A recept fotóján olvasható „polohrubá liszt” szlovakizmus:

A Felvidéken a réteslisztet valamikor a köznyelvben így nevezték,  ill. ezen kívül még szokták „piros-liszt”-ként is emlegetni, mivel a fényes, piros zacskóban volt csomagolva.

A Hera vaj a magyarországi Rama margarin megfelelője, ugyanúgy 72% zsírtartalommal.

 

Tehát a recept magyarosított változata:

50 dkg rétesliszt

25 dkg Rama margarin

 1 kávéskanál só

 1 dkg élesztő kicsi (kb. ½ dcl) tejben megfuttatva

 És kb. ½ doboz tejföllel összegyúrni, hogy jó pogácsatésztát kapjunk, és egy órát pihentetni. Utána kisodorni másfél ujjnyi vastagságra, és megszórni reszelt sajttal, és kis szaggatóval kiszaggatni. Előmelegített sütőben aranysárágára sütni.

20 dkg sajt kell hozzá, a tésztába is lehet tenni 5 dkg sajtot, mert a tetejére elég a 15 dkg sajt is, de nem fontos, mert úgyis jó.

 

 ( Megjegyzés: a tésztába valóban nem muszáj sajtot rakni, de a tetejére elég az 5 dkg sajt is. Apróságok:  Ha a tésztát este meggyúrjuk, és reggelig pihentetjük, úgy még finomabb, vagy akár 2-szer -  3-szor, kb. 30 perces időközökben meg is lehet hajtogatni , akkor szebben feljön. A tésztát elégséges1 ujjnyira ( kb. 1,5 cm)  kinyújtani, a  tetejét tojássárgájával megkenjük, arra reszeljük a sajtot – úgy szép aranysárgára sül, és ezáltal mutatósabb lesz. A képen a hajtogatott, és tojássárgájával megkent pogácsák láthatók...)

Time & Arts Lurdy ház