PETÁRDASTOP SZILVESZTERRE!

PETÁRDASTOP SZILVESZTERRE!

Előzzük meg a petárdabaleseteket. Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat, haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya, macska soha többé nem kerül haza. Odafigyeléssel megelőzhető Szilveszterkor sok kellemetlenség.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a házi kedvencek a durrogástól kerítésen átugorva menekülhetnek. Érdemes otthon megelőző intézkedéseket hozni.

Az Orpheus praktikus tanácsai háziállat tulajdonosoknak:

1. A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.

2. Kutyára, macskára érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.

3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.

4. Otthon a durrogások idejére kedvencünket helyezzük el zárt szobába, garázsba. A sötétítő függöny csökkentheti a fényhatásokat.

Ha megtörtént a baj, érdemes a www.állatvédő.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni.

Forrás: Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület / Civil Hírügynökség

Kecskemét Adok - Veszek