Online beszélgetéssorozat indul az antikvitások világáról

Online beszélgetéssorozat indul az antikvitások világáról

Online beszélgetéssorozat indul az antikvitások világáról a Falk Miksa utca galériáinak és antikkereskedéseinek összefogásából. Az Art & Antique Street néven is ismert utca kéthetente szerda esténként hívja online beszélgetésre a művészetkedvelőket, amikor is élőben jelentkeznek be egy-egy csésze illatos tea mellől.  A neves szakértőkkel Balázs Kata újságíró, műtárgybecsüs beszélget szebbnél szebb régiségboltokban, galériákban, miközben a Zoom alkalmazás segítségével az érdeklődők is feltehetik kérdéseiket.

A beszélgetéssorozattal az utca, azaz Art & Antique Street néven a Falk Miksa utca galériáinak és antikkereskedéseinek összefogása igyekszik adekvát válaszokat adni a megváltozott helyzetre és nyitott maradni a járvány idején is: bepillantást engedni a kincseikbe azok számára, akik a vírus miatt most joggal távol maradnak. A sorozattal szeretnének a szervezők szórakozást és közösségi élményt nyújtani azoknak, akik a vírus miatt nem járnak társasági eseményekre. Nem ez az első alkalom, hogy az online térbe költözik az összefogásuk, hiszen amint megváltozott az életünk a vírus miatt, rögtön léptek, már májusban közvetítettek például online sétát, augusztusban és szeptemberben pedig élő online programokkal kedveskedtek.
Mivel a vírus egyelőre velünk marad, az őszi időszakra további online programmal készülnek 6 órai tea stílusosan néven, ami a szeptember 30-ai debütálását követően kéthetente jelentkezik egy-egy beszélgetéssel. Remek szakértők mellé, változatos témákhoz csatlakozhatunk be ingyenesen, akár az otthonunkból is. Első alkalommal a szecessziós ékszerek kerülnek a középpontba, október 14-én pedig már egzotikus tájakra utazunk virtuálisan és a japán kardokról tájékozódhatunk. Október utolsó szerdáján már a 19. századi állatábrázolásokról lesz szó a festészetben, november 11-én pedig a barokk kortól a klasszicizmusig ismerhetjük meg közösen a bútorok történetét, hogy aztán november 25-én a századfordulók szalonjainak világát idézhessük meg együtt. 
A beszélgetésekben a legkiválóbb szakértők lesznek a programszervezők segítségére, rögtön az első alkalommal Alt Andrea ékszerszakértő és Tar Judit, az Antik & Modern ékszerszalon tulajdonosa beszélgetnek, a helyszínt pedig a Magyar Szecesszió Háza biztosítja. Moró Lajos és Csörge Csaba a szakterületük "nagy öregjei", és ugyanúgy vendégeskednek a sorozatban, ahogy a Bodó Galéria szakértője, Nagy Zsófia Nóra és Pethő Katalin, a P & T Galéria társtulajdonosa is. Az öt ingyenes előadás azonban csak a kezdetet jelenti, már most tervezik az utcában a tavaszi folytatást.
Mindannyian a szakmájuk szerelmesei. „Már gyerekkoromban nagy lelkesedéssel és izgalommal töltött el, amikor nagymamám elővette ékszeres ládikáját, és megengedte, hogy egyesével felpróbáljam tartalmát. Ma már tudom, hogy javarészt bizsuk, csiszolt üvegek, és tekla sorok voltak, de akkoriban mind-mind úgy hatott rám, mintha egyenesen Ali baba barlangjának kincsei között turkálnék” – mondta el a sorozat első adásának egyik szakértője, Alt Andrea, aki ma már gyémántról és színes drágakövekről tart workshopot, szakmai tréninget. „Parányi műalkotásoknak tartom az ékszereket, egyszerre nyűgöznek le szépségükkel, különlegességükkel” – fűzte hozzá.
„A legelső kardom még nem japánkard volt, hanem egy 1904-es huszárkard, amelyet a szomszéd néni piszkafának használt. Tőle könyörögtem el, majd elvittem egy kovácshoz, kiegyenesíttettem, fellógattam a falra és arra gondoltam, kellene keresztbe is egy… így lettem gyűjtő” – mondta el magáról a legtekintélyesebb hazai japánkard-gyűjtő, Moró Lajos, akivel október 14-én találkozhatunk az online térben.
A Falk Miksa utca galériáit és régiségboltjait is sokkolták az elmúlt hónapok eseményei – árulták el a szervezők. Mivel azonban a galériás negyed egyik vonzereje éppen a sokszínűsége, gyors válaszból is sokféle született a globális kihívásra. A nagyobb aukciósházak online árverései sikerrel zajlanak továbbra is, számukra a virtuális tér nem újdonság. Most jött el viszont az idő, hogy a kisebb üzletek is jobban megismerkedjenek az online lehetőségekkel: sok a friss, új ötlet, kirakatkiállítástól az online ismeretterjesztő sorozatig.
 

Oldtimer Show 2021