A VILÁG EGYIK LEGSZEBB ARANYPÉNZE A NEMZETI MÚZEUM KINCSE

A VILÁG EGYIK LEGSZEBB ARANYPÉNZE A NEMZETI MÚZEUM KINCSE

A Numismatic Guaranty Corporation® (NGC®) hitelesítette azt a három ritka aranypénzt, amelyeket a Wass, Molitor & Co. elnevezésű cég veretett az 1850-es években a kaliforniai aranyláz tetőfokán. A Wass Sámuel gróf által a Magyar Nemzeti Múzeumnak küldött pénzek vizsgálatára az NGC müncheni irodájában került sor.
A kiváló magyar, Wass 1849-ben, a magyar szabadságharc idején érkezett az Egyesült Államokba. Wass 1851-ben költözött Kaliforniába ahol társult Molitor Ágostonnal, akivel együtt hozták létre San Franciscóban a Wass, Molitor & Co. elnevezésű nemesfém-hitelesítő üzemet. A cég egyike volt annak a számos magántulajdonban lévő nemesfém-hitelesítő üzemnek, amelyek pénzt bocsátottak ki az 1850-es évek Kaliforniájában, hogy ezzel kielégítsék az állam kínzó igényét a forgalmi pénzekre. A Wass, Molitor & Co. 1852-ben 5 és 10 dollár címletű pénzeket bocsátott ki, majd 10, 20 és 50 dollárosok verésére került sor 1855-ben. A pénzek éremképe követi az Egyesült Államok hivatalos kibocsátású aranypénzeinek éremképét, de a köriratuk azoktól részben eltér. Példának okáért a „LIBERTY” [Szabadság] felirat helyett „W.M. & Co.” áll az 5, 10 és 20 dollárokon. Az 50 dolláros címletű darabokon, amelyek nagyobbak voltak bármely korabeli forgalomban lévő amerikai aranypénznél, a hátlapon koszorú található, amelyet „WASS MOLITOR & CO. SAN FRANCISCO CALIFORNIA” körirat övez.
Az Egyesült Államok hivatalos pénzverdéjének 1854-es megnyitása San Franciscóban azonban csökkentette a magán nemesfém-hitelesítő társaságok szükségességét, illetve az igényt az általuk kibocsátott pénzekre, amelyek a gyűjtők körében „Territorial Gold Pieces” [Területi aranypénzek] néven ismertek. Úgy tűnik, a Wass, Molitor & Co. 1855 végén beszüntette tevékenységét.

1855. augusztus 13-án Wass négy darab általuk veretett pénzt küldött a Magyar Nemzeti Múzeumnak közvetlenül San Franciscóból:

egy 1852-es „Large Head” [ún. nagyfejű] 5 dollárost, amely most az NGC által „Uncirculated” [verdefényes] tartásfokú minősítést kapott;
egy 1852-es „Wide Date, Large Head” [ún. széles évszámú, nagyfejű] 10 dollárost, amely most az NGC által MS 63 [MS = Mint State, azaz verdefényes kategória, amely egy 60-tól 70-ig tartó skálát takar] tartásfokú minősítést kapott;
egy 1855-ös 20 dollárost, amely eltűnt még valamikor 1966 előtt; és
egy legyűgöző 1855-ös 50 dollárost, amely most az NGC által az MS 63-as tartásfokú minősítést kapta, ez a második legszebb példány, amelyet az NGC valaha minősített
Az NGC hitelesítésre a cég első kihelyezett helyszíni szemléje alkalmával került sor müncheni irodájukban. A pénzeket az NGC különleges múzeumi célú műanyag kapszulájában helyezték el, amelyet eredetileg a Smithsonian Institution számára fejlesztettek ki. Ezt a szélénél ki lehet nyitni, így lehetővé teszi, hogy a múzeum a pénzeket a kapszulából kivéve tanulmányozhassa. Az NGC tanúsítványa leírja az érmét, annak tartásfokát és bizonyítottan különleges eredetét.

Ezek a pénzek igazán figyelemre méltó módon teszik élővé a történelmet, összekötve minket az amerikai és a magyar történelem két kulcsfontosságú pillanatával – mondta Mark Salzberg, az NGC elnöke, egyike azoknak a szakembereknek, akik a pénzeket értékelték Münchenben. – Megtiszteltetés számomra, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az NGC-t választotta, hogy minősítse ezeket a kiemelkedő ritkaságokat, és nagyon örülök, hogy a müncheni jelenlétünk lehetőséget teremtett erre.

Az elhatározás, hogy hitelesítsék ezeket az érméket akkor érlelődött meg, amikor dr. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum kurátora kapcsolatba lépett Arthur L. Friedberggel, az elismert numizmatikai szakíróval. Mr. Friedberg kötötte őt össze Douglas Mudd-dal, az Amerikai Numizmatikai Szövetség (ANA) Edward C. Rochette Éremmúzeumának kurátorával. Mr. Mudd mutatta be aztán a Magyar Nemzeti Múzeum kurátorát az NGC-nek, amely már korábban is hitelesített pénzeket az ANA gyűjteményéből. (Az NGC az ANA a hivatalos minősítője.)

Country Choppers hird