Nem ért véget a lassulás, egészen Karácsonyig kitart

Nem ért véget a lassulás, egészen Karácsonyig kitart

Szauna, csokoládékészítés, műtárgyak és színház vár mindenkit Budapest-szerte még december 24-ig. A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái. A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) összefogott, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. 


“Az összefogás visszatér az ünnep alapértékeihez, és a lázas vásárlás helyett arra csábít, hogy lassuljunk le, találjunk vissza önmagunkhoz és töltődjünk fel kultúrával, valódi élményekkel. Aki ezekbe a patinás utcákba ellátogat, a hagyományos adventet élheti át” – mondta el Faur Zsófi, akinek galériája a Bartók Béla Boulevardon várja az érdeklődőket. Az utcában a művészetek sokszínűségével, galériákkal, finomabbnál finomabb borokkal és kávékkal tréningezhetik érzékeiket, a sétálgatás közben pedig éppúgy beszerezhetjük a karácsonyi ajándékokat.

A programok kavalkádjában az utcák összefogásából a környezettudatosság sem maradhat le a palettáról: a karácsonyi készülődést az öt utca összefogásában idén ugyanis a „zero waste” jegyében környezetbarát csomagolási technikákat bemutató workshopokkal, valamint SlowXmas textilszatyrokkal is támogatják, hogy aztán a résztvevők otthon az eldobható csomagolóanyagoknak búcsút intve öltöztessék fel ajándékaikat. De mégis hogyan? Ehhez adunk tippeket és tanácsokat a workshopjaink alkalmával, ahol olyan technikákat és ötleteket sajátíthatsz el, amit később a hétköznapokban is használhatsz, nem csak Karácsonykor. 

„Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkevésbé terheljük a környezetet, ezért meglévő anyagok, vagy a természetben lebomló anyagok felhasználásával mutatunk most csomagolási trükköket” – mondta Király Gabriella, a program főszervezője. „Magaddal hozhatod a karácsonyi ajándékaid, de ha még nem volt időd a nagy bevásárlásra, az sem gond! Biztosítunk mindenki számára könyveket, melyeket el is vihetnek magukkal. Itt megtanulhatod, hogy lehet hulladékmentesen becsomagolni és feldíszíteni különböző formájú tárgyakat, legyen szó egy könyvről vagy labdáról.”

A főszervezők által rendezett képzésen sajátíthatták el önkéntesek a technikát, akik továbbadják tudásukat a workshopokon: regisztráció után december 14-én a Bartók Béla Boulevardon található Szatyor bárban, december 16-án a KultUnioban a K11 rendezvényhelyszínen, december 20-án pedig az Art&Antique Streeten, azaz a Falk Miksa utcában a Nagyházi Galériában várnak mindenkit szeretettel.


Művészet és finomságok a SlowXmason

Nem hiányozhat az ünnepi készülődésből némi kulináris élvezet, ha pedig mindezt egy csipetnyi kultúrával szórjuk meg, megkapjuk a SlowXmas tematikus reggelijeit, élményprogramjait. Az irodalmi beszélgetés vagy éppen kulturális séta mellett finomabbnál finomabb falatoknak adhatjuk át magunkat. Csokoládé, borkóstoló, tapas, vagy akár zsíroskenyér? Mindenki megtalálja a kedvencét!

A Deák Palota Xmas Art Brunch néven december 14-én invitál minket reggelire, ahol finom snackekkel, gyümölcslevekkel, forrón gőzölgő kávéval várnak mindenkit, miközben megtekinthetünk egy kiállítást. Nem maradhatnak ki a SlowXmas védjegyévé vált, izgalmas adventi programok a Bartók Béla Boulevard kínálatából sem: december 21-én a Rendezvénylakásban a Bahaus-stílusban épült ház történetét mutatják be finom falatok mellett. 


Színes programkínálat

Izgalmas programokat kínál a Bartók Béla Boulevard: ismét lesz Szauna-sziget a Gárdonyi téren, ahol a regisztrált szaunaimádók a tömegből, a rohanásból kiszakadva frissülhetnek fel ezen az igen exkluzív környezetben, ahonnan rálátnak Budapest egyik legizgalmas terének pezsgő életére. Adományozhatunk is Egyek település Szent János Katolikus Óvoda, Általános Iskola alsósai számára, a gyűjtés december 13-ig tart a BBB ArtSpaceben. Karácsonyi ajándékok kézműves workshopjával várják a kicsiket és a nagyokat a KACS Műhely szervezésében a Faur Zsófi Galériában, lesz továbbá természetfotó-kiállítás a BBB ArtSpaceben.

A Ráday utcában előtérbe kerül a bor és a csokoládé. Főzhetünk például forralt bort csapatokban, és megversenyeztethetjük főztünket a Claro Bisztró törzsközönségével. Az iF Jazz Cafeban például ötféle bolgár bort kóstoltat meg a bolgár borok nagykövete, Rossen Tkacsenko. Az őshonos vagy éppen ritka fajták közvetlenül a borászoktól érkeznek, a fehér és a rozé mellett pedig a mediterrán világra jellemző testes vörösborokat is kóstolhatunk. A kávézóban a boroknál már csak a kísérő zene lesz jobb. Újoncnak számít ugyan a Ráday utcában a Bonbonier, magas színvonalával máris meghódította a csokoládérajongókat, hiszen itt nemcsak eladnak, de missziónak is tekintik a csokoládé kultúrájának terjesztését. Éppen ezért mi magunk is elkészíthetjük ínycsiklandozó bonbonjainak, hogy saját édességeinkkel lephessük meg szeretteinket az ünnepek alatt, miközben a csokoládékészítés mikéntjéről és történetéről is megtudhatunk izgalmas részleteket. Ráadásul a saját bonbon mellett továbbá trüffelt, vagy éppen többféle ízesítésben szaloncukrot is készíthetünk.

A Fashion Street programjai során gondoltak a kicsikre és a nagyokra is: az apróságok gyermekkoncerteken táncolhatnak, a felnőttek pedig a felkapcsolt karácsonyi világításban gyönyörködve vethetik bele magukat a karácsonyi vásár fogatagába. Women/Art/Fashion címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt, melyet december 14-én a Deák Palotában tematikus reggeli közben egy tárlatvezetéssel meg is tekinthetnek az érdeklődők: az Xmas Art Brunchon finom snackekkel, gyümölcslevekkel, forrón gőzölgő kávéval invitál mindenkit lassulásra.

Nem maradhat ki a programokból a Falk Art&Antique Street, azaz a Falk Miksa utca sem, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítások, képzőművészeti és iparművészeti munkák várják az igazán egyedi ajándékokért kutatókat. Nem szabad kihagyni a Nagyházi Galéria, vagy éppen a Bodó Galéria kínálatát sem, előbbiben ráadásul december 20-án 20 százalékos kedvezménnyel várnak mindenkit. A programokban részt vesz az utca számos más kiállítóhelye is: a MissionArt Galéria Németh Lajos festőművész munkáit, a Haas Galéria Modern klasszikusok munkáit kínálja eladásra.

A KultUnioban, azaz a hatodik-hetedik kerület multikulturális negyedében részt vehetünk például december 12-én a Bézs Rádió nyilvános műsorfelvételén, a K11-ben pedig a zenés darabok rajongói találhatnak második otthonukra, ahol Mérai Kata és Zakariás Éva főszereplésével mutatják be a Világszám az öltözőben című előadást december 13-án. A darab a huszadik század elejének híres sanzonjait, kupléit eleveníti fel. Lesz továbbá csoportos meseterápia, ahol Boros Luca alkotó-fejlesztő meseterapeuta a mesék bölcs tudástárát használva segít megtalálni az utat, amit bejárva túljuthatunk az életünkben aktuálisan jelen lévő nehézségeken. A szórakoztató rocktörténeti előadás során pedig legendás karácsonyi dalok kerülnek terítékre. 

Az utcák sajátos miliője ilyenkor otthonos, emberközeli viszonyaival segít az emberben felébreszteni az ünnepi hangulatot, aminek lényege egykor az összegzés, a leülepedés, az év értékelése volt. Budapest egykor virágzó, majd átmenetileg magára hagyott belvárosa az utóbbi években újjáéledt, és ezzel együtt új szerepet is kapott. “Az utcák együttműködése azt is jelenti, hogy lehet és érdemes is a saját vállalkozás keretein túl nézni” – vallják a szervezők, akik programjaikat a http://bevasarloutca.hu/slowxmas oldalon gyűjtötték össze. 

Az adventi esemény a Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft. (BUM) koordinálásában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósul meg.
 

Babamúzeum