Nagytétényi Kastélymúzeum

Nagytétényi Kastélymúzeum


Írunk egy kis beszámolót múzeumi látogatásról , hátha más is kedvet kap megosztani múzeumokban szerzett élményeit Blog Magazinunkban J
Ha őszinte akarok lenni, évekig fogalmam sem volt , hogy létezik és mennyi kincset is rejt. Aztán bő egy év halogatása után sikerült is időt szakítani egy kis kirándulásra és megnézni a Száraz-Rudnyánszky-kastélyban helyett kapott kiállítást. Ez kérem 1949-től az Iparművészeti Múzeum bútormúzeuma.  A kiállítás két fő kastélyszárnyra határolódik, egyikben a gótikus, reneszánsz korszak. 

Másik szárnyában egy lépcsőn az emeletre jutva pedig barokktól egészen a biedermeier korszakig tekinthetők meg bútorok , berendezett szobák.

Összességében vegyes élményt nyújtott a múzeum. Talán úgy lehetne fogalmazni, hogy jobb sorsra vagy több forrásra érdemes. Az épület szép és hangulatos, tele értékes bútorokkal. A gótikus – reneszánsz szárnyban gyönyörűen restaurált bútorokat találunk kiállítva. A másik szárnyban viszont valahogy hiány érzete támad a látgatónak, némelyik bútor igényelne komolyabb restaurálást is és látványosabb berendezést a termekben. A fényviszonyok és a sok elválasztó kordon nem igazán kedvez sem a látványnak sem a fotózáshoz. Ez sajnos nem egyedüli jelenség a magyar múzeumokban. Valahol érthetetlen, hogy ezekre nem figyelnek kellően a mai mindent osztok és mutogatok az ismerősöknek világban. Pedig talán az egyik legjobb látogató csalogató reklám ez lenne bármely kiállításnak, múzeumnak.
Ha már kritizáltunk akkor dicsérjünk is. A személyzet ritkán tapasztalható segítőkészsége, odafigyelése minden fent említett hiányosságot kompenzált. Ritka látogatóbarát a hozzáállás.
Összességében azt tudom mondani, aki teheti, ne hagyja ki a Nagytétényi Kastélymúzeumot.

Retro Design Center Szentendre