Múzeumi szombat - Dobó Bianka festőművész tárlatvezetése

Múzeumi szombat - Dobó Bianka festőművész tárlatvezetése

Nem-helyek varrott vásznakon és acélon
Dobó Bianka festőművész tárlatvezetése egyéni kiállításán

„Munkáimban […] az emberek egymáshoz, és a közeghez való viszonyulásuk foglalkoztat. […] a leghétköznapibb helyszíneket választom témaként, amelyek mindannyiunké, de valójában senkié sem.” E gondolatokkal mutatja be alkotásait Dobó Bianka, a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjas festőművésze, aki Téremlékek című egyéni kiállításán november 3-án, szombaton 11 órai kezdettel tart tárlatvezetést a Tornyai János Múzeumban.

Az 1981-es születésű, a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett – az alkotóművészet mellett a „képzőn” oktató – Dobó Bianka egyéni kiállításán mintegy harminc különleges alkotás kapott helyet a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény emeleti termeiben. Kiállított festményeinek közös jellemzője, hogy mielőtt az alkotás rákerül a képre, fehér cérnával átvarrja a vásznat. Kör alakú képsorozatának „mondanivalóját” a festett felületet védő plexibe karcolja, és az ledfénnyel megvilágítva ad különleges látványt alkotásainak. A festőművész elmúlt évben készült, acél művein fémbe marva tűnnek elő jellemző városképi motívumok és ismert épületek sziluettjei.
Dobó Bianka kiállított alkotásain az urbánus világ jelenik meg, döntően zsúfolt, de a műveken mégis „embertelennek” tűnő fővárosi helyszínek, a lengyel Łódź kies terei vagy a biatorbágyi vasútállomás izgalmas kialakítású konstrukciója. A művész a nagyvárosi lét-nemlét kérdését, az épített környezet „dzsungelében” elvesző, szinte jellé redukálódó embert – legyen szó járókelőről, építőmunkásról vagy városlakóról   emeli ki művein. „A képek tárgyilagos dokumentációját adják olyan tényeknek, amikről mindannyian tudunk, de nem szívesen gondolunk rájuk, vagy egész egyszerűen kitöröljük azokat az utcaképből.” – mondja munkáiról a fiatal festőművész. 

A november 3-dikai Múzeumi szombaton az érdeklődők a kiállításra váltott belépőjeggyel vehetnek részt Dobó Bianka alkotói tárlatvezetésén. E napon a Tornyai János Múzeum kiállításait – az állandó régészeti és várostörténeti tárlat mellett Ilona Keserü Ilona színkutatásai és Szabó Menyhért szobrai is várják a látogatókat – 18 éven aluliak és kísérő családtagjaik díjtalanul látogathatják.

Fotó: Arany-Tóth Attila
 

Babakiállítás