Motus (IT) : MDLSX

Motus (IT) : MDLSX

Ki vagyok én? Férfi vagyok, vagy nő? Mi történik velem, ha egyik sem, vagy ha éppen mindkettő vagyok? Szörnynek születtem, vagy valami egészen másról van szó? Silvia Calderoni nem fél megmutatni, hogy milyen az az út, amin ha felmerül ez a kérdés, a társadalmi kényszerek miatt végig kell menni.

Az MDLSX intenzív, őszinte, önazonos előadás. Hogy mit rejt a címe? Middlesex. Se nem nő, se nem férfi.
Silvia Calderoni fizikailag és lelkileg is lemeztelenedik a színpadon, működteti az előadás technikai apparátusát: operatőr, hang- és videotechnikus egyszemélyben, és mindeközben végig magától értetődően hiteles marad. A megrendítő előadás 16 éven felülieknek ajánlott, olasz nyelven, magyar és angol felirattal egyetlen este látható a Házban.

Egy amerikai kultregény, a Middlesex adta a darab címét (MDLSX), Rosi Braidotti feminista filozófus On becoming Europeans c. írása pedig azt a nyitottságot, sokszínűséget mutatta meg, amely lehetővé teszi, hogy ki lehessen bújni a normáknak megfelelés konformizmusából. A 10 éve Motus-tag Silvia Calderoni, ön- és identitáskereső utazása alatt nem csak excentrikus Dj/Vj settel kísérletezik, hanem valóságos „himnuszt” ír a valakivé válás szabadságáról. Vitathatatlan, hogy napjaink legfontosabb kérdései közé tartozik, hogy hogyan lehetünk mások, mint amit ránk kényszerít az állampolgárság, a szülőföldhöz tartozás, a bőrszín, a test. Itt nincsenek többé határok, csak az éber figyelem, csak a különböző perspektívák kapnak főszerepet.

Az előadás önéletrajzi mozzanatokat tár fel, ugyanakkor a fikció és a valóság között lebeg, és beszél a behatárolhatatlan nemi hovatartozás megéléséről, a folyamatos énkeresés gyötrelmeiről egy sajátos, semmihez sem hasonlítható, 22 trackes felszabadító koncert atmoszférájában. Olyan zenekaroktól válogattak az alkotók, mint a Talking Heads, a Placebo, az Air, a Lola, az REM vagy a The Smiths.

Silvia Calderoni gyerekkori fényképei és családi videói is fel-feltűnnek a háttérben, mikor saját testét használja fel arra, hogy elmesélje az androgün lét kínjait, fájdalmait és talán pont ettől válik olyan torokszorítóvá ez a történet.
Az előadás háttéranyagként Judith Butler amerikai filozófus gender témájú műveiből, Donna Haraway Cyborg Manifesto c. esszéjéből, Paul B. Preciado Countersexual Manifesztumából és más, a kaleidoszkópikus queer világhoz kapcsolódó írásokból is merít.

Motus (IT): MDLSX

2018.10.02. 20:00

Trafó Nagyterem

Time & Arts Lurdy ház