Megfestett házak - Szentendrei Képtár

Megfestett házak - Szentendrei Képtár

Megfestett házak – Szentendrei Képtár
Mondok Mária - Kígyó utca Szentendrén

Régi művészeti hagyomány a művésztelepi városok látképének megörökítése. Az egy-egy településhez kötődő csoport, iskola, képzőművészeti közösség alkotásain az adott atmoszféra jellemző vonásai nem ritkán, mint összekötő motívumok jelennek meg.

Magyarországon jelentős művészeti központ volt a főváros mellett Nagybánya, Gödöllő, Szolnok, Kecskemét és Szentendre is. Szentendrét 1926-ban fedezte fel magának a korabeli festőtársadalom. Csakhamar számos művész telepedett le itt, létrejött a Szentendrei Művésztelep, majd megalakult a Szentendrei Festők Társasága is. A Duna menti település a festők városává vált.
Vajda Lajos - Városrész hegyekkelHegykoszorú övezte, zegzugos, dombokra kúszó házsorok, kanyargó olaszos utcák, belső magaslatokra kapaszkodó házak, régi templomok jellemzik a várost: érthető, hogy ez a képi világ számos művészt megfogott. Noha az egymást követő festőgenerációk eltérő intenzitással, más-más képi alkotásmóddal ábrázolták, de mindig is a város jellegzetes látványa volt a Szentendrén működő festészet fő tárgya és inspirálója. A kiállítás alapja az itt alkotó művészek egyik hagyományos témája: a város- és utcaképek, a háztetők motívumvilága. A statikus utcaképeken jól ismert épületek, sziluettek köszönnek vissza, modellt állva a kompozíciók rendszerében. A szentendrei tetők a város jelképeivé, iránytűivé váltak, összefűzve a klasszikus modern hagyományt és a kortárs törekvéseket.

Szentendrei KéptárA kiállításon látható klasszikus és új művek – a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének részei – ebből adnak reprezentatív válogatást.

Guba Rózsa's art dolls - doll museum