Lucy Guerin Inc. (AUS): Split

Lucy Guerin Inc. (AUS): Split

Küzdelem, vadállatiasság és ösztönösség jellemzi Lucy Guerin ausztrál koreográfus elementáris erejű munkáját, amely november végén látható a Házban. Két táncosnő szenvedélye az egyre csak szűkülő térben. A koreográfia hátborzongatóan harmonikus, végletekig dinamikus. Meddig lehet elmenni az egymásért és egymás ellen vívott küzdelemben? Hol a végső határ?

Két táncos – Melanie Lane és Lilian Streiner –, egyikük ruhában, másikuk ruhátlan, akiket a folyamatosan szűkülő tér és idő határoz meg.  Strukturális meditáció, amelyet Ausztrália legbátrabb tánctársulata hoz mozgásba a brit zeneszerző, Scanner zenéjének segítségével. Robin Rimbaud, azaz Scanner egy olyan konceptualista hangművész, aki nagyrészt a város zajait, vagy mobilos hangmorzsákat használ fel ahhoz, hogy a tér, a kép és az alakzatok közötti atmoszférát kísérletezve megjelenítse.  A Split provokál, gondolkodásra ösztönzi nézőjét. A két táncosnő tökéletes szinkronitást mutat fel, majd a hatalmi struktúrák működési mechanizmusaiba enged betekintést.
-  A szerkezet egyre tömörebb., ami ugyan absztrakció, ám a nézőknek a legkülönbözőbb asszociáció támadhatnak a tér és az idő egyre szorosabbá és korlátozottabbá válásáról.” „ Néhányan egy  kapcsolat metaforáját is láthatják benne, amely egyre inkább az idő- és térkorlátokról kezd szólni – mondja Lucy Guerin a darab szerkezetéről. „, Az egyik nap visszamentem a stúdióba, és feltettem pár olyan már rögzített taktust, amelyeket nem használtunk egészen addig. Mind nagyon rövid volt, loopoltam őket. Olyan volt, mint az apály és a dagály, ahogy folyamatosan épült és visszahúzódott, nagyon megtetszett. Olyan volt, mintha fejlődne valamerre, annak ellenére, hogy csak két és fél percig tartott. Úgy tűnt, hogy ez nagyon jól támogatja a munkát, és ad neki egyfajta lendületet és irányt.” Guerin azt is elmondta, hogy a darabban  a kedvenc része "az ötperces, az az összetett táncduett, amikor a két táncos erre a nagyon eredeti, furcsa ritmusú, fizikai kontaktusba lép, akkor valami igazi van köztük. Alig várom azt a részt".
Majd így folytatta: "De van valami fura abban a rögtönzött, operai részben. Valahogy szokatlan a kapcsolat Melanie és Lilian között, amikor ezek az erőteljes harcok zajlanak. Nagyon visszafogott, de ugyanakkor bizonyos helyeken kimondottan erőszakos, feszült és tartózkodó. Igazán más minőségű, mint a koreografált rész. Imádom nézni, hogyan folytatják, mert részben improvizálnak is, tehát minden alkalommal kicsit más: egyszerre  kicsit sötét és kísérteties." 
Az előadást számos díjra jelölték, Lilian Steiner pedig elnyerte az Ausztrália legjobb előadóművészeinek járó  Helpmann-díjat tánc kategóriában . 
 

Retro Design Center Szentendre