Kezdődik a levendulaszüret az eszterházai levendulakertben –

Kezdődik a levendulaszüret az eszterházai levendulakertben – idén újdonság a fűszer- és gyógynövénytúra

Tízezer tő francia levendula borul virágba a hétvégére a fertődi Esterházy-kastély levendulakertjében. Nem csak újabb, különleges látványossága ez a csodákat csodákra kínáló helynek, de családi programnak is kiváló, s mi több: csoportoknak, nyári táborozóknak külön tematikus programokat is kínálnak a szervezők – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

•    Június 19-étől kezdődik a levendulaszüret. Naponta 10 és 18 óra között a helyszínen kapott aratótasakba gyűjthetnek levendulát az érdeklődők.
•    Két, egymást követő hétvégén ( június 19-20-21-ei és június 26-27-28-ein) 14.00-17.00 óra között levendulás családi élményprogramokkal várják az látogatókat. Kézműves foglalkozások, fűszer- és gyógynövény túrák is lesznek. 

•    Csoportokat előre egyeztetett időpontban tematikus programkínálattal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várnak, amelyeket nyári táborozó csoportoknak is ajánlanak.

Az élményteli, szabadtéri múzeumpedagógiai foglalkozások között a „Tündérséta” az óvodás korosztálynak szól, a „Barokk íróasztal”  az általános iskolásoknak, a „Barokk zenélődoboz” a középiskolás korosztálynak kínál aktív időtöltést a páratlan természeti környezetben – ezt Harsányi Emese múzeumpedagógus mondta.

Levendula, fűszer- és gyógynövények – biztonságos környezet – természetközeli élmény
A különleges Pazar látványt nyújtó helyszínnel kapcsolatban Egresitsné Firtl Katalin elmondta még:  
-Az Esterházy-kastély 2 hektárnyi gyógy- és fűszernövénykertjében közel 10 000 tő francia levendula található. 
A csaknem 100 féle gyógynövény bemutatását is lehetővé tevő fűszer- és gyógynövénykert, részei a magaságyások, az idei év újdonsága. Ez utóbbiakban olyan növényeket mutatunk meg, amelyek kiültetve nem találhatók meg a gyógynövénykertben: 3-4 féle zsálya, bíbor kasvirág, menta, citromfű, 3-4 féle menta.  
A francia levendula mellett a kertben megtalálható fűszernövények között 3-4 féle kakukkfű, oreganó, tárkony, rozmaring, citromfű, lestyán, rebarbara is terem. 
A fűszer- és gyógynövény-túrák idén újdonságnak számító programjai az alapos és részletes élményszerű ismeretszerzést segíti, a természetközeliség minden varázsával. 
A 17. század főúri kertekben is megtalálhatók voltak a gyógy- és fűszernövények. Eszterházán az 1750-es években is volt már olyan kertrész, ahol a zöldség- és gyümölcsfélék mellett a konyhára szükséges gyógy- és fűszernövényeket is megtermelték. 


Fontos tudnivalók a biztonságos szüreteléshez
A levendulaszüret kiváló szabadidős családi program, amely során fontos betartani az érvényben lévő járványügyi szabályokat, továbbá a szüretelés biztonságossága érdekében a munkavédelmi ajánlásokat.
A levendula magáncélú felhasználásra, a virágzás függvényében, korlátozott mennyiségben, csak az itt kapott aratótasakokba gyűjthető. Kérjük, gondoskodjanak ivóvízről és az időjárás, valamint a rovarok elleni védelemről!
A levendula csak a szalaggal körbezárt, kijelölt területen gyűjthető. A növényről csak a virág (max. 25 cm hosszú) szára, az első elágazás (fás szár) fölött vágható le. Ha szüksége van segítségre, keresse munkatársunkat bizalommal!
A levendula saját felelősségre, saját kézi eszközzel szedhető (olló, metszoolló, stb.). A növények védelme érdekében tilos a kézi, vagy nem megfelelő eszközzel végzett virágszedés!
Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és annak felelősségére vehet részt a szedésben!
A helyszínen levendula tövek vásárlására nincs lehetőség.
 

Guba Rózsa Babakiállítás