Keszthelyi Festetics-kastély

Keszthelyi Festetics-kastély

A Keszthelyi Festetics-kastély Balaton környékének legimpozánsabb főúri kastélya.

Keszthelyi Festetics-kastély

Ha érdekel milyen is volt a 18-19.században egy főúri lakosztály, bálterem , könyvtár, egy pompás kastélykert akkor ki ne hagyd a programodból. Egy hétvégi kirándulásnak tökéletes program,  ha Keszthelyen jársz.
Mi ezért hétvégén felkerekedtünk és megnéztük valójában milyen is lehet. Díszes főkapun keresztül léphetünk be a kastély 42 hektáros parkjába, ami természetvédelmi területnek lett nyilvánítva.
A kastély gyönyörű, a park szépen rendezett, elől szökőkút hátul meg halastó van egy kis híddal. A Festetics kastély Magyarország egyik legnagyobb kastélya. Többször átépítették, de a mai napig megőrizte az eredeti barokk világát , melyhez később a rokokó, klasszicizmus, majd végül az eklektika  stíluselemei is  harmonikusan illeszkedtek.  A kastély 200 éven keresztül a Festetics család tulajdona volt. De ennyit erről.
Ha belépünk a kastélyba (miután megvettük a jegyet amelyben benne foglaltatik a Hintó kiállítás is) megnézhetjük milyen is volt anno a főúri élet.
1 terem:Kristóf szoba
A teremben Festetics Kristóf egészalakos tölgyfa dombormű képe látható. A falakon látható képek az akkori állattenyésztés fő formáit mutatja be.
2 terem:György-folyosó
A szoba Festetics Györgynek , a család legismertebb tagjának állit emléket. A festmény felett Zrínyi Miklós költő és hadvezér képe  függ, aki a gróf példaképe volt. A  két  vörös márvány díszkandallón található meisseni labdarózsákkal és madarakkal díszített porcelánvázák.
3 terem: Díszlápcsőház
A nyugati szárnyban található lépcsőház az udvarról az emeletre vezet.A gazdagon faragott burkolat  tölgyfából készült. Itt található egy aranyozott rézcsillár és kettő váza az egyik 18.századi kínai a másik 19. századi francia munka.4 terem:Zöld szalon
Festetics György és fia , László igen sokat tett a magyar lótenyésztésért. Ferenc  József császárnak a kedvenc lovai vannak itt megörökítve.A bútorok Boulle intarziával készültek,teknősbékapáncél, fém és fa anyagokat használtak.A sarokban egy keleti motivumokkal díszitett  gobelin karosszék áll, ami a 17. században készült Magyarországon.
5 terem:Sárga szoba
A terem neoreneszánsz stílusú faburkolatát szlavónai tölgyből készítették.A bútorokon elhelyezett  dísztárgyak többsége lóversenydíj.Kandalló elötti fehérmárvány szobor Lady Mary Hamiltonnak kedvenc kutyáját ábrázolja.
6 terem:Vörös szalon
Faburkolata  az elözőnél világosabb , ékessége a neoreneszánsz stílusban kivitelezett kazettás mennyezett közepén a Festetics címerrel.Az ülőbútorok 1850 körüli ,neobarokk stílusú magyar munkák.
7 terem:Nagykönyvtár
(Ez volt az egyik kedvenc termem J)
A könyvtári épületszárnyat Festetics György építette 1799  és 1801között, klasszicista stílusú könyvállványok és a galéria szlavóniai tölgyből készültek, akárcsak a díszlépcsőház.A teremben hársfából készült aranylemezekkel boritott csillár lóg.Az  itt található pultokon két-két aranyozott bronz gyertyatartó áll. A földgömbök Nürnbergből míg az éggömb Párizsból származik.Több mint 80 ezer kötet található meg ebben a könyvtárban amely a kastély legnagyobb értéke.
8 terem:Kiskönyvtár
Teremben a nagykönyvtár díszítőelemeit felhasználva, kisebb könyvtárállványzatot építettek be. A  parkettát középen közép-ázsiai besír szőnyeg takarja, rajta egy 18.század végi francia 16. Louis asztal áll. A kandalló felett látható Festetics György portréja, vitrinben pedig a festményen megörökített díszmagyar öltözet.


9 terem:Sárga szoba
Jelenleg könyvkötészeti kiállítást tekinthettek meg, a csillár kézi faragású aranyozott hársfa.
10 terem:Oratórium és Kápolna
A látogatók a kápolna emeleti szintjén elhelyezett oratóriumba , azaz imaszobába léphet be. Innen lehet lenézni a kápolnába amelyet Festetics György építetett.Hat féle magyar márvánnyal díszítette, a márványoszlopok korinthusi oszlopfőit aranylemezekkel boritották be.Az oratórium és a kápolna neogótikus , üveg ablakképei  Jézus és Mária életéből vett jelenetek.
11-12-13 terem
Ezt a három termet lakószobaként használták.A berendezési tárgyai a 18.-19. századból való. Az első szobában Mary Hamilton szüleinek portréi találhatók.A szoba közepén játékasztal áll, teteje intarziás díszítésű.A második helyiségben pásztorjelenetet ábrázoló festmény található.A harmadik teremben Festetics Tasziló és felesége látható.
14 terem:Sarokszoba
Ez az egyetlen olyan szoba , ahol felújítás után is megmaradt a selyem falikárpit amely kínai selyembrokát.Az itt található bútorok a 18. századból valók.
15 terem: Kékszoba
A szoba ékessége a feketére festett ,fából készült , selyemhuzatú magyar műhelyben készült késő empire ülőgarnitúra.
16 terem:Sarokszoba
A terem falát nyomott angolvászon kárpit boritja. Az egykori hercegnői öltözőszoba bútorzata cseresznyefából készült, francia heverővel és sezlonnal.
17 terem:Fehér szalon
A kastély fogadóterme volt, legfőbb dísze az aranyozott stukkó mennyezet és a mahagóni és  jávorfa intarziával készült díszes tölgyparketta. Ugyancsak aranyozott ajtó – és ablakkeretek , a fehér kandalló,felette a fehérarany keretű velencei tükörrel a helyiséget kiemelik a kastély termei közül. A bútorok nagyrészt francia , 16. Lajos stílusú darabok.
18 terem:Tükörterem(ez volt a második kedvenc termem,gyönyörű smiley
A kastély egyik legszebb terme.Az aranyozott mennyezeti stukkóval és intarziás parkettával díszített reprezentatív nagyterem –a Fehér  Tükörterem-a kastély ünnepi ebédlője volt.Mai tükrös kialakítását eredeti rokokó részek felhasználásával készült, hiszen felújítás elött a tükrök helyén festmények voltak. Kandallója aranybronz-fehérmárvány. A tükrök előtt elhelyezett aranyozott bronz óra és a gyertyatartók a 19. századból való francia munkák. Ma konferenciák, esküvők, de fogadások is helyet kaptak benne.


Ezzel véget is értünk a főúri szobákkal. Azután átmentünk a szemközti épületbe megnézni a Hintó-kiállítást.


Az Ybl-lovarda épületébe ahogy beléptünk szembe nézett velünk  több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18-19. századi kocsi, hintó, szán. Fura elképzelni, hogy ilyeneken ültek anno. Valamint a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi  emlékek, rajzok, fotók vannak kiállítva. A hintókat az osztrák Werner Guster ajándékozta a kastélynak.
Híres hintók: Rudolf trónörökösé, Mária Valéria és Ferenc Ferdinánd hintója.

Tényleg egy varázslatos utazásban lehet részed, mintha visszamennénk az időben. Ha többet szeretnél megtudni erről a csodálatos kastélyról, gyere és nézd meg személyesen is nem fogod megbánni. smiley
 

Retro kincsek Játék szekció