Hodrushámori Művészeti Magán Szakközépiskola diákjainak reme

Hodrushámori Művészeti Magán Szakközépiskola diákjainak remekművei

Hodrushámori Művészeti Magán Szakközépiskola diákjainak remekművei

A komáromi Duna Menti  Múzeum főépületében a Hodrushámori  Művészeti Magán Szakközépiskola fiatal mesterei mutatkoznak be. A művészi kivitelezésű pálya-, és vizsgamunkáiból készült kiállítás két részből tevődik össze. Az első része nevezetesebb régészeti leletek alapján készült felszerelés-rekonstrukciókat mutat be (például a csekei harcos, fajkürti papnő, kelta harcos, pretoriánus római katona, avar fegyverzet). Ezek a remekművek régészeti leletek alapján, régészekkel  való konzultációt követőn készültek el. A kiállítás második részében a fiatal  ékszerészek díjnyertes alkotásaiból készült válogatásban gyönyörködhet  a látogató.

A modern kivitelezésű munkák között helyet kapott egy történelmi vonatkozású remekmű, Sisi, a hajdani vagy magyar királyné nyakékének mása, melyet  az  alkotója egy fénykép alapján készített el. A kiállítás célja a kultúra és az iskolaügy találkozásának bemutatása. A hodrushámori művészeti szakközépiskola diákjairól elmondható, hogy szakmájuknak fiatal mesterei, akik egy gazdag múlttal rendelkező tanintézet falai  között tettek szert  tudásukra.

A Hodrushámori Művészeti Magán Szakközépiskola Selmecbánya közelében található. A mai  iskola elődje 1902-ben jött létre. Az  akkori  Magyarország első tanonciskolái közé számító intézményt az 1895-ben alapított, ezüst evőeszközök gyártásával foglalkozó Sandrik cég hozta létre. 1948 után a intézmény gépipari tanonciskoláva alakult át. A rendszerváltás után, 1994-től újra megnyitották a különféle kézműves szakokat. A gépipari szak 2003-ban teljesen megszűnt. Ettől az időtől fogva, mint Szlovákia egyetlen ilyen irányzatú szakközépiskolájában, egyre tőbb kézműves szakot nyitottak meg, mint például az alkalmazott képzőművészet, alkalmazott grafika, fotós dizájn és a vizuális komunikációs grafika.  Az iskola a pozsonyi Szlovák Nemzeti  Múzeummal szorosan együttműködik, és számos közös projektben vettek  részt. A komáromi  Duna Menti  Múzeumban  látható kiállítás első  megnyitója 2016 őszén a pozsonyi SzNM Régészeti Múzeumában volt. Ezt újabb helyszínek követtek, mint Losonc, Újbánya és Privigye. Komárom után a kiállítás a rimaszombati Gömöri Múzeumba is eljut majd.
A komáromi kiállítás 2018. aug. 31-ig tekinthető meg a Duna Menti Múzeum főépületében. 

Retro kincsek Játék szekció