Ensemble Vortex a Trafó színpadán

Ensemble Vortex a Trafó színpadán

A kortárs komolyzene kedvelői az újévben nem mással találkozhatnak a Trafó nagytermében, mint a svájci Ensemble Vortex nevű zenekarral. Fellépésük sajátos keveréke a performansz művészetnek, a koreográfiának, valamint az elektronikus és hangszeres zenének. A színpadon emberi testek, kierősített hangszerek, mozgóképek, mozgásérzékelő eszközök és laptopok beszélgetnek majd egymással. Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programsorozata folytatódik. 2013 januárjában a két kurátor, Horváth Balázs és Gryllus Samu ötlete nyomán szervezte meg az eseményt a Trafó, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center és a Fuga – Budapesti Építészeti Központ összefogásával. A kezdeményezéshez az elmúlt években számos szervező csatlakozott, a kezdetben négynapos fesztivál pedig azóta is folyamatosan bővül. 
A hangverseny napján 18:30-tól beavató foglalkozást tartunk az est műsoráról, és a művek technikai hátteréről, hiszen azok az összefüggések teszik a fesztivált egyedivé, ahol a zene, mint irányító forma más területek befolyása alá kerül. 
A 2005 óta folyamatosan dolgozó, és megalakulása óta számos, a kortárszenei életben fontos helyszínen bemutatkozó csapat kizárólag a legújabb zenéknek szenteli működését. Amikor javasolt programjaik közül választottunk, megkérdeztük, tudnának-e esetleg egy már klasszikussá vált modern svájci darabot vagy akár egy átiratot játszani, hiszen ez idei fesztiválunk tematikája. Ők azt mondták, „nem”, mert csak a legfrissebb zenét és a legfiatalabb szerzőket mutatják be, ez a céljuk. Előadásukban a test-gép-zene összefüggés azonban magas szintű professzionalizmussal is társul, ahogy ezt egy hónapja egy általuk már játszott zeneszerző megsúgta nekünk.

Babakiállítás