Elrejtett kincs az Őrségben

Elrejtett kincs az Őrségben

Mielőtt bárki ásó és fémkereső után kapna eláruljuk, hogy szó sincs itt vagyonokat érő műkincsről, de aranyról sem. Egyik kedvenc kiránduló helyünk, az Őrség egy szinte alig ismert TERMÉSZETI KINCSÉT szeretnénk bemutatni. Igen , lehet ez szokatlan egy régiségekkel , művészetekkel foglalkozó oldalon. De úgy gondoltuk  miért is ne ? Egy kis természetjárás is férjen már bele a sok négy fal közt töltött életünkbe.

Felsőmarác irányába elindulva fedezhetjük fel ezt a 2014-ben megújult és káprázatos szépségű parkerdőt. Érdemes lassan közelíteni , mert sajnos a marketing erre felé erősen elmarad, így ha az ember tovább hajt a két HIMFAI PARKERDŐ feliratú oszlopon könnyen a faluban találja magát az óhajtott természeti kirándulás helyett. Azért egy tábla vagy bármi elkelne, főleg, hogy Felsőmarácra a legtöbben olyan megy,  aki ott is lakik mivel amolyan két irányból közelíthető zsákfalu.
A parkerdő története, illetve fejlődése akkor  teljesedett be amikor is elburjánzott állapotban egy horgász egyesülettől át/vissza vette a kezelését a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és 2014-ben kivételesen igényesen átadta a látogatók számára.
A 92 hektáros terület szinte minden kirándulónak élményt nyújt. Természeti értékeit tekintve kiemelkedő madár és hüllővilága, de akár a ritka mocsáriciprust is megtaláljuk. Na persze én még nem igazán láttam kirándulót, aki mindenféle ritka növényeket keresgélne ráérős idejében. Ami sokkal fontosabb szerintem az a törődés és odafigyelés ahogyan ezt a parkot kialakították. A parkba bevezető és a tó mellett elhaladó gyalogút széles és kiváló. Ugyan ez igaz a tanösvényre is. Sehol nem kell a susnyásban vagy a mocsárban menetelni. Szinte 10-50 méterenként kiépítettek pihenőket, padokat, fedett beülőket ha netán jönne egy kis égi áldás a gyanútlan turistára. A tó körül szintén megtalálható számtalan sütögető hely is kiépítve, igényesen ! Szerintem nem vagyok egyedül azokkal az „élménnyel” amikor az ember megindul néhányad magával bográcsozni, szalonnát sütni aztán a kiszemelt helyen lehet magyarázni a többi illuminált természetbarátnak, hogy ki ért oda előbb ahhoz az egy szem sütödéhez és különben is többen is elférnek még ott. No, a Himfai Parkerdőben ez a szituáció ki van zárva ! Tűzrakó hely akad bőven akkor is ha buszokkal hordanák a piknikezőket.

De persze aki sétálni akar is megtalálja a számítását. A tó látványa csodálatos, a levegő Nemzeti Parkhoz illő. A rendre is figyelnek, a park területe jól láthatóan be van kamerázva , így valahogy kevésbé fújja ki a szemetet a természetbe a szél a szatyorból és elkerülik a környéket a „szignózott szívecskét vésünk a padokba az utókornak” önjelölt fafaragók is. 
A tó másik felén álló madármegfigyelő torony szintén csodálatos kilátást ad a parkerdő élővilágára és magára a tóra. Ha akarunk egy irigyelt selfie fotót , itt biztosan sikerülni fog smiley

Gondoltak ezen túlmenően a mozgást, sportolást kedvelőkre is. Lassabb járatúak számára ott a séta lehetősége egy körülbelül 5 kilométeres tanösvényen. Mielőtt bárki megijedne az 5 kilométertől hozzá is teszem, hogy 3-400 méterenként van egy állomás közbe iktatva. Itt az adott állomásra jellemző élővilágról tájékoztató tábla és ami a lényeg minimum egy kényelmes pad, de van ahol egy fedett beülő is van. Szóval bőven lehet a séta közben pihengetni, meditálni, romantikázni vagy csak egyszerűen csodálni a természetet.
A sportolni vágyóknak pedig ebben a rendkívüli környezetben futó és kerékpáros útvonalat is kialakítottak.
Himfalva Himfai ParkerdőA hely további érdekessége egy eltűnt falu, Himfalva is. Ennek a honfoglalástól lakott és az 1960-as években eltűnt faluról egy tábla is emlékezik annak egykori helyén. Nem írom le a történetét , aki kedvet kapott hozzá és az Őrségben készül motorozni, kerékpározni, túrázni vagy gombászni az látogasson el a Himfai Parkerdőbe és olvassa el a történetet J

Retro Design Center Szentendre