Egy kis családi történelem

Egy kis családi történelem

Egy kedves tagunk küldte be érdekes családi történetét melyet örömmel továbbítunk olvasóinknak :
Losonc / FORTEPAN : Bejczy Sándor"Gyermekkorom kedvenc helye volt Losonc, illetve ma a szlovákiai Lucenec, ahol Anyám testvére élt feleségével, majd hárman a fiával együtt igen sanyarú körülmények között kitelepítve, a valamikori házuk vizes, komfort nélküli melléképületében. Alaposan megtépázta őket a háborús bujkálás, munkatábor, az államosítás és a szocializmus. A mostoha körülmények mellett egy zongora és két régi​, családi ​portré festmény, szinte üvöltve hívta fel ​magára a figyelmet az ócska berendezés mellöl.


Nagybátyám időnként a zongorához ült és klasszikusokat játszott. A fiúk Berlinbe költözött, megnősült, a szülők haláluk előtt a két portrét odavitették, a ház nappalijába került. Így itt találkozhattam ismét, új környezetben az ük szüleimmel. Az unokaöcsém német felesége ultramodern berendezésre cserélte a nappali bútorait és berlini látogatásomkor szomorúan láttam, hogy az ősök eltűntek a falról, mint kiderült a pincébe.

Megkértem az öcsémet, hogy adja nekem a két festményt és hozza el Pestre kocsival, ha legközelebb jön.

Így is történt: Betti és Tóbiás felkerült a belvárosi polgári lakásom hall falára, nem stílusidegen környezetbe.

A történet pikantériája, hogy az anyai nagyszüleimről szinte semmi megfogható nem maradt, a nácik elgázosították őket, de a dédszülők a Losonc- Berlin -Budapest-i érkezés után megnyugodva tekintenek le rám az otthonomban."
Forrás : Roby

Retro Design Center Szentendre