Balkezében is elfér a világ című Ferenczy Béni (1890-1967) k

Balkezében is elfér a világ című Ferenczy Béni (1890-1967) kiállítás

Szeretettel várják az érdeklődőket  Balkezében is elfér a világ című Ferenczy Béni (1890-1967) kiállítás és a tárlathoz most megjelent kiadvány bemutatójára!Időpont: 
2017. november 30. csütörtök, 15.00
Helyszín: 
Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum, 1118 Budapest, Ménesi út 65.

A kiállítás a művész utolsó 1956 és 1967 közé eső alkotókorszakát mutatja be.

1956-ban az otthonába hazatérő Ferenczy Bénit telefonhívás fogadta. a beszélgetés közben a szobrászművész rosszul lett és összeesett – agyembólia érte. Jobb oldala lebénult, szókincse néhány szóra csökkent. Hamarosan kiderült, hogy vizuális nyelven ki tudja fejezni magát: nagy erőfeszítések árán rajzolni kezdett, akvarelleket alkotott, végül szobrokat készített.

Ferenczy győzelme a betegség fölött példát adott az ’56-ot megélt íróknak, költőknek, akik művészetének újjászületéséből ihletett merítettek – Illyés Gyula, Nagy László, Pilinszky János, Somlyó György és Weöres Sándor tollából születtek írások Ferenczy Bénihez.

A kiállítás kurátorai: 
Földes Mária művészettörténész, a Ferenczy Család Művészeti Alapítvány titkára, és Gulyás Dorottya művészettörténész, a „Balkezében is elfér a világ” című kiadvány szerkesztője.

„…élete omladékán, érzékeinek romjain újra jelentkezett bizalmas angyala, gyanútlan ihlete. Pillanatra megtorpanhatott. Aztán elegendőnek találta azt, ami megmaradt: az árva, tanulatlan bal kezet.” Pilinszky János 
 

Art Europe Dolls