Almás - mákos rétes

Almás - mákos rétes

35 dkg rétesliszt
1 csipet só
1 diónyi sertés-zsír
1 egész  tojás
1 kávéskanál ecet
kb.  2 dcl langyos víz

A hozzávalókat összegyúrjuk és addig  dagasztjuk, míg szép sima rétestésztát nem kapunk. 
Elektromos, kézi dagasztóval is dolgozhatunk, ebben az  esetben addig dagasztjuk a tésztát, míg elválik a tál oldalától. Ehhez kb 5-7 perc szükséges...

A  simára kidolgozott  tésztát lisztezett  deszkára borítjuk, ketté osztjuk, és  konyharuhával  letakarva 20-25 percig pihentetjuk.  Ezalatt meghámozunk 60-dkg almát, és ledarálunk 15 dkg mákot, majd hozzáteszünk 5 dkg kristálycukrot.

A pihentetett rétestésztát lisztezett  abroszra tesszük, kicsit széthúzzuk kézell, és 2 evőkanál napraforgó olajat kenőtollal egyenletesen szétkenünk a tetején  ( könnyebb nyújtani) . Az  így előkészített  tésztát két kézzel  szép vékonyra nyújtjuk, és ha elérte a kívánt nagyságot, a szélén  lévő vastagabb részt egy helyen megkezdjük, és feltekerjük,  mint a pamutgombolyagot.
Ha ezzel  elkészültünk, akko gyengén megolajozzuk a kinyújtott tésztát, és egyenletesen megszórjuk töltelékkel.
Ez esetben az  almát lereszeljük és összekeverjük a cukrozott darált  mákkal.
(Tehetünk rá túró tölteléket is: 50 dkg túrót egy csipte sóval, 10 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral  és 4 tojás sárgájával összekeverünk, hozzáadjuk a 4 tojás fehérjéből felvert  habot, az  egészet óvatosan összekeverjük, és kanállal egyenletesen elosztjuk a tésztán) 

Amikor a tésztát megszórtuk a tetszés szerinti  töltelékkel, az  abrosz szélét fogva, az  abrosz  segítségével ráhajtjuk a tészta lelógó végét a töltelékre, majd az  abroszt használva feltekerjük az  egészet. Óvatosan rátesszük a sütőpapírral bélelt tepsire, megkenjük olajjal, es előmelegített  sütőben közepes hőfokon szép aranysárgára sütjük. Csak akkor szeleteljük fel, amikor  már  kihűlt.

Babamúzeum