A Tornyai-múzeumban Makó művésztelepe

A Tornyai-múzeumban Makó művésztelepe

Maros-parti alkotások Vásárhelyen
A Tornyai-múzeumban Makó művésztelepe

 
Több mint egy évtized lenyomata lesz látható a Tornyai János Múzeumban pénteken nyíló kiállításán, amely a makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven alkotását vonultatja fel. A rendezés alatt álló tárlattal hétfőn ismerkedhettek meg a sajtó munkatársai.
 
– Az ország és a Kárpát-medence különböző vidékein élő, más-más látásmóddal és technikával alkotó művészeinek több mint egy évtized alatt készült munkáiból válogat a kiállítás – mondta el Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója. Nyaranta néhány hétre képzőművészeti központtá válik a Maros-menti város, s az itt készült alkotásokat nemcsak a makói József Attila Múzeumban, hanem ebben az évben Hódmezővásárhelyen is megismerhetik a művészet barátai.
 
– A makói Natura Marosmenti Művésztelep egyrészt alkotói közösség, másrészt viszont baráti társaság is, amelynek hódmezővásárhelyi tagjai is vannak – mondta el Karsai Ildikó grafikusművész, a művésztelep vezetője, hozzátéve, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat Tornyai-plakettel elismert művészei közül hárman is rész vesznek az évente augusztus első részében megrendezésre kerülő alkotóműhely munkájában. 
 
A vásárhelyi tárlat rendezése során cél volt, hogy az alkotóközösséget jellemző, műfaji és szellemi sokszínűséget megmutathassák. A háromhetes alkotási folyamatnak minden évben van megadott témája, amelyet művészek a saját útjukat járva, nem egyszer kísérletezve, vagy a tőlük általánosan megszokottól eltérő műfajban kalandozva járnak körbe. A művésztelep vezetője köszönetet mondott a vásárhelyi múzeumnak, hogy újabb lehetőségük nyílt arra, hogy Makó határain túl bemutatkozhassanak, mint ahogyan nemrég a fővárosban is sor kerülhetett.
 
A makói művésztelep alkotóinak tárlatát a Tornyai János Múzeumban pénteken 17 órakor Miklós Péter, a vásárhelyi múzeum igazgatójának és Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármesterének köszöntőjét követően Feledy Balázs, a makói alkotóközösséghez régóta kötődő művészeti író nyitja meg. 

Szlovák cégalapitas