A politikusok lelki világa

A politikusok lelki világa

El tudják képzelni, mennyi macerával jár az, ha egy család politikai nézetet vált? El tudják képzelni, hogyan viselkedik a pszichológusnál egy politikus? És azt el tudják képzelni, mit tesz akkor, ha egy híd avatásába öngyilkosjelölt rondít bele? A darab arra keresi a választ, hogy mi zajlik a politika által befolyásolt emberekben, a közélet szereplőiben, pláne a politikusokban legbelül. Mi van a látszat mögött? Ki van a látszat mögött? Az előadás megmutatja a politikusok emberi oldalát, valamint azt, hogy milyen hatással van a lelkükre a hazugság, a hatalommal való visszaélés. Mindez hogyan csapódik le a magánéletükben, és hogyan csapja őket falhoz. A hazai közélet és politika amilyen ijesztő, annyira meghökkentő és mulatságos is. Kabarékban való továbbtenyésztésre kimondottan alkalmas. A DEKK Színház mai, közéletre reflektáló műsora megmutatja a politikusok emberi oldalát, hogy képesek legyünk szeretni őket.

A politikusok lelki világa

Nem kíméljük a politikusokat!
Ki tudja, hogy milyen a politikusok lelke? A DEKK Színház legújabb szkeccs előadásában megmutatja, hogy milyen. A Politikusok lelki világa című darabot január 19-én mutatják be a Jurányi Házban. A rendező Bánki Gergely, őt kérdeztük.

Milyen ember a politikus?
A saját belső gondolatai, meg amit hangosan kimond, az túlnyomórészt nem egyezik. Hogy ez mennyire van így, az kultúránként és politikusokként különböző, de nem érdemes túlzásba vinni, mert az komoly hatással tud lenni a politikus lelki világára, a szellemére, az agyára. Elfajul. Eltorzul. 

Egy politikus képes lenne színészként működni? Vagy a politikai színjátszás másfajta tevékenység?
Ez két teljesen különböző dolog. Ezeket nem lehet összehasonlítani.

Pedig egy politikus is sokféle szerepet játszik. Hol a rettenthetetlen hőst alakítja, aki megvédi a népet, hol a kedves embert, aki kutyát dögönyöz, hol a nép egyszerű fiát, aki vidéki atyafiakkal pálinkázik…
Igen, csakhogy a színész megélt érzései, és amit kifelé mutat, a játék során többnyire azonos. Míg a politikusnál ez a két dolog általában szöges ellentétben van egymással.

Szóval a politikus máshogyan színész.
A színésznek az a dolga, hogy létrehozzon és felerősítsen magában érzéseket, és azt minél erőteljesebben tudja kimutatni. Ezzel szemben a politikusnak éppen ellenkező a dolga. Ott a pókerarc a lényeg.  Neki állandóan tagadnia, takargatnia és felülviselkednie kell.

Úgy tűnik, az emberek mégis nehezen leplezik le.
Pedig marha könnyű leleplezni. Ha ez mégsem történik meg, akkor az inkább az emberek hiszékenységét mutatja. Vagy korlátoltságát. Vagy felelőtlenségét.

Lehet egy politikus néha mégiscsak önmaga? 
Ha egy politikus csak a szavazatokért, vagy egyéb haszonért áll ki bizonyos értékek mellett, akkor a képlet egyszerű: hazudik, mint a vízfolyás. Nem önmaga. De különben is: a politika a taktikázásról szól. Az a politikus, aki körömszakadtáig ragaszkodik az elveihez, előbb-utóbb elvérzik. Bedarálják a ravaszabbak. A kérdés az, hogy a politikusunk meddig merészkedik el az elvtelenségben. Mert valamennyire muszáj. Ilyen a politika.

Akkor tehát a politikus olyan, mint a Balaton felett repkedő duplaszárnyú repülőgép, amelyik mindig húz maga mögött egy feliratos szalagot.
Pontosan így van.

A színésznek nagy feladat eljátszania a politikust?
Inkább érdekes és mulattató. Izgalmas ügy.  

Végül tehát: milyen ember a politikus?
Hát… súlyos. Mindenesetre a Politikusok lelki világa című előadásunkban nem fogjuk kímélni őket. Vicces lesz!

Trencsényi Zoltán

A POLITIKUSOK LELKI VILÁGA
Miközben rajtuk röhögünk, ők rajtunk röhögnek.
Közéleti kabaré

A politikusok lelki világaÍró: Znajkay Zsófi, Egger Géza, Litkai Gergely, Mózsik Imre, Vinnai András 

Szereplők: Hay Anna, Bánki Gergely, Egger Géza, Szabó Zoltán

Dramaturg: Enyedi Éva
Látványtervező: Fekete Anna
Rendezőasszisztens: Bordás Katinka
Produkciós vezető: Mattyasovszky Zsolnay Bálint
Rendező: Bánki Gergely

JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház
Cím: 1027 Budapest, Jurányi u. 1.
E-mail: jegy@fugeprodukcio.hu
Tel.: +3670/777 2533
www.juranyihaz.hu

Babamúzeum