A HATLÉPÉS sorozat ötödik lépésében Kmetty Jánosról

A HATLÉPÉS sorozat ötödik lépésében Kmetty Jánosról

Karinthy Frigyes Láncszemek című novellájából tudjuk, hogy legfeljebb hat lépéssel bárki elérhető a Földön. A Ferenczy Múzeum legújabb programsorozata a szépirodalom barátainak szól, ám azzal a szándékkal, hogy a résztvevők – néhány lépés megtételével – a képzőművészethez is eljuthassanak. A HATLÉPÉS című irodalmi szalon házigazdája a népszerű irodalmár, Juhász Anna.

"Ősszel átmentem a képzőművészetire festőnek, Kmetty mesterhez. Létrehoztuk ekkorra a képzőművész kollégiumot. Segített Dési Huberné és Beck Judit. Karácsonyra megjelent hét versem az akkori Valóságban. A tiszteletdíjból öcsémnek vettem télikabátot. Félévkor 25 forint tandíjat kellett volna fizetnem. Inkább nem jártam a főiskolára. Inkább a kollégium műtermében rajzoltam a 16 éves fagylaltos Erzsike aktját. Kmetty papa üzent, menjek vissza, kifizette helyettem a tandíjat. Meghatódtam és illendőségből hónapokig jártam a keze alá." (Nagy László)

Tudták, hogy Nagy László költő Kmetty János növendékeként festőnek készült? Kmetty ugyanis 1946-tól a Képzőművészeti Főiskola tanára volt, Nagy mellett Kondor Béla is tanítványa lett, akikhez életre szóló barátság fűzte.
Ki volt Kmetty János, akit a kubizmus egyik hazai megismertetőjeként tartunk számon? Miképp kapcsolódott össze sorsa Nagy Lászlóval, Kassák Lajossal, Füst Milánnal? Mennyire volt zárkózott és szemérmes ember Kmetty ? Mit mesél róla önéletírása? Milyen alapvető művészeti kérdések foglalkoztatták? 
A HATLÉPÉS sorozat következő estjének témája az örök kereső, az örökös úton lévő festőművész, a cézanne-i hagyományok folytatója, az első magyar kubista - Kmetty János bemutatása lesz. 
Kmetty János önmagát nevezte keresőnek alkotói programjának összegzéseként, és erre utalnak Kassák Lajos szavai is: „Állandóan munkában van, nem azért, mintha eddig még nem bukkant volna rá semmi érdekesre és érdemesre, hanem azért, mert mindannál, amit eddig talált, még jelentősebbet szeretne a napvilágra hozni.”
Kmetty János nem mindennapi egyénisége a naplók, emlékezések és versek révén elevenedik meg április 13-án 18 órakor Szentendrén a Ferenczy Múzeumban. 
 

Retro Design Center Szentendre