A Derby és Divat Fesztiválon ünnepli 100. születésnapját a C

A Derby és Divat Fesztiválon ünnepli 100. születésnapját a Citroën

A CITROËN, amely kreativitásáról, úttörő megoldásairól és persze legendás kényelméről híres, idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját, hiszen az első az alapító nevét viselő automobil, a CITROËN „Type A” 1919 júniusában gördült ki a Citroën-gyárból.

Június 29-én 11 órakor Budapesten a Budapesti Műszaki Egyetem központi épülete elől indul a CENTENÁRIUMI CITROËN PARÁDÉ, amelyben a márka old és young timer, valamint mai modelljei azaz több mint 50 autó vonul fel a városon keresztül, a Szabadság-hídon, Andrássy úton, Hősök terén át, hogy megérkezzen a Kincsem Parkba, ahol franciás programok teszik emlékezetessé a 100. születésnapot. A Derby és Divat Fesztiválon a Citroën legújabb városi terepjárója, a C5 Aircross, valamint 7 személyes családi modelljei, a Berlingo, Grand C4 Spacetourer mellett megcsodálhatók a márka young és old timerei: az 1919-es „A Típustól” a kacsákon (2CV) és cápákon (DS) át, a mai teljes kínálatig.

Horgászoknak köszönheti újjászületését, így azt is hogy a 100 éves parádén felvonulhat, az egyik, 1972-es gyártású 2CV. Ellopták a kis Kacsát az utcáról, és nyoma veszett. Egy nap aztán dabasi horgászok olajfoltot láttak a helyi bányató felszínén, és gyanút fogtak. Ott lapult az ellopott Kacsa, „akit” végül daruval kiemeltek, elemeire szedtek és teljes körűen felújították. A fekete-fehér szín egyedi, gyárilag ilyen változat nem készült a 2CV Charlestonból. 
A felvonuláson részt vesznek még a repülő szőnyeg érzetet nyújtó DS-ek, az Év Autója nyertes CX-ek, jönnek Xantiák, XM-ek, C5-ösök, hogy hirdessék a Citroën modellek legendás kényelmét, stabilitását. Az 1955-ben bemutatott hidropneumatikus felfüggesztési rendszer világhírűvé tette a Citroën rugózását, hiszen a legrosszabb úthibákat is elnyelte. 

Noha a családot nem a Citroën találta fel, de az autót hozzá igen, így nem maradhatnak ki a családok nagy kedvencei a Berlingók és a C4 Spacetourerek (egykori Picasso-k), amelyek hatalmas, világos, könnyen variálható utasterükkel, akár 7 üléssel a családi vakációk örök bajnokai.
Lesz egy „filmsztár” is a felvonuló autók között: az idén megjelent Most van most című magyar film egy szökött menyasszony és egy szabadnapos taxis huszonnégy óra alatt lejátszódó kalandjait mutatta be főszerepben Tompos Kátyával, Mohai Tamással és a Citroën C4 Spacetourerrel, amely hűséges társa munkaadójának és csibész cinkosa a szökött menyasszonynak.

Hogy miért a Kincsem Parkban ünnepli a Citroën a 100. születésnapot?
Mert ez a helyszín közel egyidős a Citroënnel. Mert a Derby és Divat felsztivál „lóerőkről” és kreativitásról szól, akár a Citroën. És ne feledjük, hogy a versenysport, a lóerők, a kitartás, a technológiai újítások áthatják a Citroën 100 évét. Az André Citroën által szervezett legelső Szahara-átkeléstől a WRC rali-világbajnokságig a Citroën folyamatosan önmaga legyőzésére törekszik és nem szűnő kalandvágyról tesz tanúbizonyságot Az idei Monte Carlo ralin aratta 100. WRC futamgyőzelmét a Citroën Racing csapata, amely 8 konstruktőri és 9 egyéni ralivilágbajnoki címmel büszkélkedhet.

A felvonulásról és a Kincsem Park béli eseményekről a Sláger FM élőben tudósít, és a helyszínre érkezők a kívánságműsorban kérhetik majd kedvenc zeneszámaikat. Amíg a felnőttek az új vagy veterán autóknál időznek, a család legifjabb tagjai sem fognak unatkozni. A Citroën várja a legkisebbeket is a Kincsem Parkba, ahol az arcfestés, körhinta, kalapdekorálás, kifestők és pétanque mellett a százéves évfordulóra készült új játékokat is megnyerhetik a szerencsekeréken. 

Kehidakustány babakiállítás