A bonbonier

A bonbonier

A bonbonier

Mottó:
..."Találd meg
a kövek között az utat,
anélkül, hogy keresnéd!"
(Oláh János: Találd meg!)

Az idős úr, aki még a múlt évben is részt vett senior-teniszversenyeke - mesélte ezt a történetet és megengedte, hogy tovább adjam.

Az " átkosban" a sportdíjakat a Herendi-, a Zsolnai-, és a Hollóházi porcelángyárak termékeiből válogatták.
FORTEPAN : KOVÁCS MÁRTON ERNŐKép : FORTEPAN : KOVÁCS MÁRTON ERNŐ

Úgy negyven évvel ezelőtt az egyik teniszverseny fődíja is egy Herendi porcelán volt. Csodaszép, körülbelül húsz centiméter hosszú, hét centiméter széles és nyolc centiméter magas, csónak alakú, fedeles edényke, egy bonbonier. Fedele tetejét rózsa díszítette, egyben az fogantyúként is funkcionált.

Az urat lenyűgözte e remekmű. Elhatározta, ez az övé lesz! És megnyerte.

Otthon a trófeáit őrző vitrinjébe tette középre, hogy mindig a szeme előtt legyen.
(A kép illusztráció !)

Valamikor, valahol Nyugat-Európában versenyzett, amikor éjjel szörnyű rémálom gyötörte. Azt álmodta, hogy lakását kirabolták és elvitték a szépséges bonboniert is. Izgatottan várta a verseny végét, a hazatérés napját.
És az álom valóságos volt.

Valóban betörtek hozzá és a tolvajok sok mindennel együtt az edénykét is elvitték. A szíve majd'meg hasadt, annyira fájt.

Elhatározta, hogy bármi áron, de visszaszerzi valahogy. Mindenfelé kereste. Először szaküzletekben, ajándékboltokban, bizományi üzletekben, piacokon, de hiába. Nem találta.

Egy alkalommal sétája közben, egy picike üzlet kirakatában megpillantotta vágyai netovábbját. A szíve nagyot dobbant. Ámde hétvége volt, az üzlet zárva. Hétfőn hivatalos ügye miatt nem tudta felkeresni a boltot, csak másnap. De a bonbonier már nem volt meg. Előző napon megvette valaki.

Hősünk elkeseredett ugyan, de nem adta fel a reményt. Továbbra is kereste, s csak várt, várt, egyre csak várt a szerencsére. Ami újabb öt év elteltével ismét melléje szegődött.

Történt, hogy a városban a Herendi Porcelánmanufaktúra szaküzletet nyitott, ami egyben bemutatóterem is volt. A sok, csodaszép műalkotás között azonban sehol nem volt a hőn áhított edényke. Már-már feladta, amikor segítségére sietett egy eladó és egy mintafüzetet tett elébe - választaná ki azt, amit keres és kívánságra elkészítik, ha akarja. Az úr öröme határtalan volt. Végre megtalálta azt, amire oly sok évet várt. A mintafüzetben ugyanis rábukkant a remekműre. Megrendelte hát - nem volt olcsó - de azóta ismét ott van a helyén a vitrinben középen!

Magányos estéin, ha ránéz a bonbonierre, feledi az egész borzasztó történetet betöréssel, lopással, a tíz évnyi várakozással együtt, hisz' sikereit, sporttársait, barátait, a versenyzés izgalmát átélve és felidézve - emlékezik.
A cikket beküldte : Horváth Ágnes

Szlovák cégalapitas