60 éves a Citroën Ami 6

60 éves a Citroën Ami 6

A Citroën 1961. április 24-én mutatta be a sajtónak az  AMI 6-ot, amely az akkor felavatott, új rennes-i üzemben készült. A modell először ötajtós változatban jött ki, mégis a kombi lett az igazi nagy siker: az 1971-ig gyártott és eladott összesen mintegy egymillió AMI 6 közül 550 ezer példány kombi volt. Az AMI 6 tette teljessé a Citroën modellskáláját, amely akkoriban a 2 CV-ből, az ID-ből és a DS-ből állt. Formatervezője – akinek a Traction Avant vonalait is köszönhetjük – ezt a modellt tartja mesterművének!

A felejthetetlen inverz hátsó szélvédő, amely miatt karosszériáját „Z-vonalúnak” is nevezték, igazi ismertetőjegye lett a hatvanas évek stílusának.
 

„Ennek a modellnek semmiképpen sem az a célja, hogy a 2 CV helyébe lépjen, hiszen merőben különbözik tőle...” – a Citroën 1961-es sajtóközleménye valószínűleg meglepte a közönséget, legalább annyira, mint az Ami 6 formája! A „nagy kisautó” nemcsak egészen egyedi vonalaival, hanem a kompakt karosszéria ellenére tágas utasterével is hódított: több mint egymillió darab készült belőle, amelynek több mint a felét az 1964-ben bemutatott kombi változat tette ki.

A Traction Avant, a 2 CV (azaz a „Kacsa”) és a DS megalkotása után a Citroën Flaminio Bertoni vezette tervezőcsapata azt a feladatot kapta, hogy készítsék el a Projet AM munkanévre keresztelt új, középkategóriás modell terveit. Ebből született az Ami 6, amelyet a vezető tervező szűk környezetében mesterműveként emlegetett.

És joggal, hiszen most először teljesen szabadon valósíthatta meg önmagát, úgy dolgozhatott, hogy senki semmilyen okból nem szólt bele az új modell stílusába. Így aztán Bertoni bevállalja az Ami 6 inverz hátsó szélvédőjét, amely nem lesz vizes esőben sem, de alatta elfér egy hagyományosan nyitható, megfelelő méretű csomagtartó, a hátsó ülések helykínálata pedig kifejezetten bőséges, holott az autó külső méretei visszafogottak. A kéthengeres, 602 cm3-es motor a Kacsából érkezik. Az autó orr-részének vonalai is alaposan kidolgozottak, míg a nagy, szögletes fényszórók a korszak újdonságát jelentik. A középen besüppedő motortérfedél, a pagodaszerű tető és a hajlatokkal megmunkált oldalvonal erős karakterrel ruházzák fel az Ami 6-t, olyannyira, hogy néhány szemlélő egyenesen „barokkosnak” nevezi! És nem a stílusa az egyetlen, amellyel az Ami 6 meglepetést okoz: úttörő marketingfogásként a reklámanyagok úgy mutatják be az autót, mint a „tökéletes második autó a ház Asszonya számára”...

Az Ami 6 utasterének ihletadója egyenesen a DS volt, amely saját korában hivatkozási alapnak számított. Az egyküllős kormánykerék, a kilincsek, a vezérlőgombok, az ülések, mind a Citroën legendás prémium modelljét idézik.

Ami az Ami 6 viselkedését illeti: a közönség egyöntetűen dicsérte a remek úttartást és a Kacsától „örökölt” híres futómű finomságát. Az Ami 6 születése pillanatától kezdve – a Citroën szellemiségéhez hűen – eredeti és innovatív autó volt. Lelkes rajongói különösen az 1967 szeptemberétől forgalmazott Club változatot tartják nagyra, amelynek különlegességét a négy fényszóró és a fehérre fényezett oldalsó díszcsíkok adják.

Az Ami 6 híressé vált szlogenje ez volt: „a világ legolcsóbb kilométerenkénti komfortja”.

A modell történetében 1964 a nagy fordulat éve: ekkor érkezik meg a kis (320 kg terhelhetőségű) kombi változat, amelyet Henri Dargent, Flaminio Bertoni asszisztense és Robert Opron, az 1964-ben elhunyt Bertoni utódja terveztek. A kombi egy csapásra megdobja az eladásokat, sőt: kiszorítja az ötajtós változatot, ami teljességgel szokatlan jelenség az autózás világában.

A kombi vonalvezetése hagyományosabb, teherbíró képessége nagyobb, mint a kategóriában megszokott utazóautóké, használata könnyed és praktikus. Sokoldalú modell: kellő kényelmet nyújt a családi utazásokhoz, de szakmai használatra is tökéletesen megfelel, akár utazó kereskedők, akár iparosok számára.

1966-ban az Ami 6 volt Franciaország legnépszerűbb autója.

Az ötajtós változatot 1969 márciusáig gyártották, majd hat hónappal később a kombi is elbúcsúzott, hogy átadja helyét az új, kevésbé rendhagyó küllemű Ami 8-nak, amelyben már „rendesen” állt a hátsó szélvédő. Utóbbit pedig majd a Visa váltja fel,1978-ban.

Műszaki adatok :

Ami 6 berline 1961: Motor: M 4, Hengerűrtartalom: 602 cm3, Furat: 74 mm, Löket: 70 mm, Teljesítmény: 3 LE, Valós teljesítmény: 22 LE 4 500 ford./percnél. Karburátor: Solex, egytorkú, 1961 novemberéig 30 PBI, majd 30 PICS.  Üzemanyagtartály: 25 liter. Méretek és súly: Hossz: 3,87 m, Szélesség: 1,524 m, Tengelytáv: 2,4 m, Üres tömeg: 640 kg.

Ami 6 break 1964: Motor: M 4, Hengerűrtartalom: 602 cm3, Furat: 74 mm, Löket: 70 mm, Teljesítmény: 3 LE, Valós teljesítmény: 25,5 LE 4 750 ford./percnél. Karburátor: Solex, egytorkú, 1964 áprilisáig 40 PICS és 40 PCIS (centrifugális kuplung), majd 40 PICS-2 és 40 PCIS-2 (centrifugális kuplung). Üzemanyagtartály: 25 liter. Méretek és súly: Hossz: 3,958 m, Szélesség: 1,524 m, Tengelytáv: 2,4 m, Üres tömeg: 690 kg.

Eladási ár a bevezetéskor: Berline 1961: 6550 frank (+ 267 frank az 1962 januárjától elérhető autórádióért). Ugyanebben az évben a 2 CV AZLP 425 cm3 (centrifugális kuplunggal): 4950 frank, ID 19 ötajtós: 9970 frank, 4 személyes Break Tourisme 1964: 7140 frank.

Főbb fejlesztések: 1962: csúsztatható hátsó ablakok (csak az egyik fele). 1964. október: Break (kombi) karosszéria. Új, ovális hátsó fényszórók. 1967. október: Club kivitel két kerek fényszóróval és fehér díszcsíkokkal. Javított változat. 1968. május: multifunkciós monoblokk hátsó fényszórók. Duplán csúsztatható első ablakok.

Retro Design Center Szentendre